Προγράμματα Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων



Πολύτιμο και αποτελεσματικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενδυνάμωση του εξαγωγικού εμπορίου και του ανοίγματος νέων αγορών για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα αποτελούν οι ενέργειες προβολής και προώθησης αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις αγορές τρίτων χωρών.

Τα εν λόγω προγράμματα εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε έτος, μετά την υποβολή προτάσεων των δικαιούχων φορέων, είναι τριετή και το ποσοστό συγχρηματοδότησης της ΕΕ καθορίζεται σε 70-80% (εσωτερική αγορά ΕΕ – τρίτες χώρες).

Οι δικαιούχοι φορείς, όπως οι Οργανώσεις Παραγωγών, οι Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών, οι Συμπράξεις του Αγροδιατροφικού τομέα που είναι αντιπροσωπευτικές στον τομέα τους, οι Επαγγελματικές και Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, υποβάλλουν κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις προτάσεις τους προς έγκριση.

Ανοικτή είναι η πρόσκληση για το έτος 2021 με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων να έχει οριστεί η 11η Μαΐου.

«Οι ενέργειες προώθησης στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε τρίτες χώρες είναι σημαντικό μέτρο για την προώθηση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών προϊόντων», είπαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογραμμίζοντας ότι αφορούν μεταξύ άλλων προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, τις ελιές, το κρέας, τα οπωροκηπευτικά, το μέλι, τα μεταποιημένα προϊόντα, όπως μπύρα, σοκολατοειδή, προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά κλπ, γαλακτοκομικά, καθώς και αλκοολούχα ποτά με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, ενώ εξαιρείται ο καπνός.

Οι ενέργειες προώθησης και προβολής των αγροτικών προϊόντων αφορούν στη συμμετοχή των δικαιούχων φορέων σε εκθέσεις τροφίμων στις χώρες στόχους, επιχειρηματικές συναντήσεις, προώθηση του προϊόντος σε σημεία πώλησης, έντυπες και on line καταχωρήσεις, social media, εκπαιδευτικά ταξίδια, γευστικές δοκιμές, σεμινάρια, workshops κά.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην Ελλάδα υλοποιούνται ήδη 21 εγκεκριμένα προγράμματα προώθησης, συνολικού προϋπολογισμού τριετίας περίπου 45.000.000 ευρώ (Συμβάσεις 2018, 2019, 2020) – προετοιμασία υπογραφής Συμβάσεων 2021. Τα προγράμματα αυτά αφορούν προϊόντα, όπως είναι η φέτα, το ρύζι, το αιγοπρόβειο κρέας, το κοτόπουλο, τα οπωροκηπευτικά, ο κρόκος Κοζάνης, η κονσέρβα ροδάκινο και τα καλάθια πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων ποιότητας ΠΟΠ, ΠΓΕ, βιολογικά (λάδι, κρασί, τυριά κλπ) σε περιφερειακό επίπεδο.

Χώρες προβολής είναι αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και κράτη όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ινδία, η Ν. Κορέα, η Σιγκαπούρη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Αργεντινή, το Μεξικό κά.

«Προτεραιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» όπως επισήμαναν τα ίδια στελέχη «είναι η ορθή παρακολούθηση υλοποίησης των προγραμμάτων προβολής και προώθησης και η διαρκής ενημέρωση των δικαιούχων φορέων για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση από τη χώρα μας των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων προώθησης των ποιοτικών γεωργικών ελληνικών προϊόντων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια

Συνολικές προβολές σελίδας

5491691

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

BANNER 1

SLEEP EXPERTS

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

GRAD GROUP

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ