Η Κομισιόν ζητάει πίσω 425 εκατ. που δόθηκαν σε αγρότεςΜετά από δικαστική διαμάχη χρόνων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι επικυρώνει την υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου να ανακτήσει από τους Έλληνες αγρότες την παράνομη, όπως τη χαρακτηρίζει, κρατική ενίσχυση ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία είχε χορηγηθεί το 2009.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε την Τετάρτη (12/05) πως η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της παραλείποντας να ανακτήσει ενισχύσεις ύψους 425 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν σε αγρότες το 2008 ως αποζημίωση για ζημιές που είχαν υποστεί εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών, κάνοντας δεκτή και τη δεύτερη προσφυγή της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την υπόθεση αυτή, το 2009 ο ΕΛΓΑ κατέβαλε στους έλληνες γεωργούς αποζημιώσεις, που έφταναν το παραπάνω ποσό. Εκτιμάται πως είχε διανεμηθεί σε περίπου 95.000 αγρότες.

Τον Δεκέμβριο του 2011 η Κομισιόν χαρακτήρισε τις πληρωμές αυτές παράνομες κρατικές ενισχύσεις, ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά, και ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να τις ανακτήσουν από τους λήπτες τους.

Η Ελλάδα είχε ζητήσει από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ να ακυρώσει την απόφασης της Επιτροπής και να αναστείλει την εκτέλεσή της μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση επί της ουσίας. Το 2014 το Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή επί της ουσίας. Κατόπιν τούτου η Ελλάδα άσκησε αναίρεση ενώπιον του Δικαστηρίου, ζητώντας τόσο την αναίρεση της αποφάσεως του Γενικού Δικαστηρίου όσο και την αναστολή εκτέλεσης μέχρι την περάτωση της κατ' αναίρεση δίκης.

Το Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αναστολής και την αναίρεση, επιβεβαιώνοντας την υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου να ανακτήσει τις ενισχύσεις. Στο διάστημα που ακολούθησε η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Ελλάδα δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την εκτέλεση της απόφασης της Επιτροπής, αλλά ούτε και την ενημέρωσε επαρκώς.

Για τον λόγο αυτό άσκησε νέα προσφυγή στο Δικαστήριο, το οποίο την Τετάρτη (12/05) έκανε δεκτή την προσφυή και αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα δεν έλαβε, ως όφειλε εντός των προθεσμιών, όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων από τους λήπτες τους. Το Δικαστήριο επισημαίνει πως η Ελλάδα δεν βρισκόταν σε πλήρη αδυναμία ανάκτησης των ενισχύσεων, όπως ισχυριζόταν.

(πληροφορίες από «Ελεύθερος Τύπος»)


Σχόλια

MONEMVASIA GROUP

LAKONES.gr

BANNER 2

NEOPTIC

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΕΙΣ

SPARTI VIEW

IL POSTO

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MOTOPLACE

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΕΚΤΑΚΤΟ - ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ: δύο 55χρονοι, ένας 48χρονος και ένας 24χρονος

Ο Μανιάτης Γιάννης Μπρατάκος νέος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού

ΕΚΤΑΚΤΟ - ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΟΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑΝΑ

ΕΚΤΑΚΤΟ - ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΒΙΑ ΓΥΘΕΙΟΥ

ΕΚΤΑΚΤΟ - ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ACTION BIKE

AIVALI HOTEL

ΒΟΡΒΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

SLEEP EXPERTS

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

KOTRONAS FLOWER

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

ESTHIQUE

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ