ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: “Δεν χωράνε μικροκομματικές πολιτικές και τοπικισμοί στην ελιά Καλαμάτας”ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη Στ. Αραχωβίτη στον Α.Σ Γερακίου:

“Δεν χωράνε μικροκομματικές πολιτικές και τοπικισμοί στην ελιά Καλαμάτας”


Συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Γιώργο Χρηστάκη και μέλη του Δ.Σ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γερακίου είχε ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, Σταύρος Αραχωβίτης, το Σάββατο, 10 Απριλίου, συνοδευόμενος από κλιμάκιο του κόμματος, αποτελούμενο από το μέλος της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας Περικλή Λαμπρινό και τον Αντ. Μάντη, μέλος του Αγροτ. Τμήματος ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας.

Στη συνάντηση ο Σταύρος Αραχωβίτης συζήτησε και ανέλυσε με στοιχεία το τι συμβαίνει με την ονομασία της Ποικιλίας Καλαμών και παρουσίασε όλο το ιστορικό, ενώ παρέδωσε όλη την σχετική τεκμηρίωση στο Δ.Σ του Συνεταιρισμού.


Το έτος 2000 εγγράφηκε στον Διεθνή Κατάλογο Ποικιλιών ως συνώνυμο η ποικιλία “ελιά Καλαμάτας” με την ποικιλία “ελιά Καλαμών”. Συνεπώς, από το 2000 οποιοσδήποτε στον πλανήτη καλλιεργούσε ένα δέντρο ποικιλίας Καλαμών ή Καλαμάτας μπορούσε να πουλάει σε όλες τις αγορές του κόσμου καρπό από αυτήν την ποικιλία ως “Kalamata olives variety”.


Σε όλο τον κόσμο βέβαια, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί στην ΕΕ υπάρχει κατοχυρωμένο και προστατευμένο το ΠΟΠ Καλαμάτα το οποίο, σημειωτέον, κατοχυρώθηκε στην ΕΕ το 1996. Το ΠΟΠ όμως δεν αφορά ποικιλία, δηλαδή τον καρπό, αλλά το προϊόν που φτάνει στο τραπέζι μας με βασικό συστατικό τον καρπό της ποικιλίας. Συνεπώς η απόφαση Αποστόλου δεν επηρεάζει το ΠΟΠ. Η απόφαση Αποστόλου έδωσε το δικαίωμα στους Λάκωνες αγρότες και σε όλους τους παραγωγούς ελιάς Καλαμών να πωλούν την σοδιά τους ως ελιές Καλαμάτας, δικαίωμα που είχαν όλοι εκτός ΕΕ από το 2000.


“Τι κάνουμε τώρα; Προέχει η προστασία του Έλληνα αγρότη και παραγωγού και η προστασία αυτού του εξαιρετικού και μοναδικού ελληνικού προϊόντος, όπως έγινε με την ΠΟΠ φέτα” υπογράμμισε ο κ. Αραχωβίτης.

Εκτενής συζήτηση έγινε επίσης για τις εξελίξεις στο θέμα των δασικών χαρτών και τις προτάσεις του κόμματος, ενώ μετά το πέρας της συνάντησης ο βουλευτής ευχαρίστησε το Δ.Σ του Α.Σ Γερακίου για τον γόνιμο και εξαιρετικά παραγωγικό διάλογο.


Σχόλια

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

NEOPTIC

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ