«Αμνοερίφια: Προστασία της ελληνικής παραγωγής από τις ελληνοποιήσεις»
ΔΗΛΩΣΗ

Στ. Αραχωβίτης-Ολ. Τελιγιορίδου: «Αμνοερίφια: Προστασία της ελληνικής παραγωγής από τις ελληνοποιήσεις»


Λίγες μέρες απομένουν για το Πάσχα και πυκνώνουν οι εκτιμήσεις για πίεση στην επάρκεια κρέατος στη φετινή αγορά. Οι λόγοι για αυτή την διαφαινόμενη μειωμένη επάρκεια οφείλονται εν μέρει στην έλλειψη ρευστότητας των κτηνοτρόφων που αναγκάστηκαν να πουλήσουν σε χαμηλές νωρίτερα από ότι συνήθως. Σε αυτό συνέτεινε και η μεγάλη διαφορά μεταξύ Καθολικού και Ορθόδοξου Πάσχα που ώθησε πολλούς παραγωγούς να διαθέσουν νωρίτερα -ακόμη και στο εξωτερικό- τα αμνοερίφια ενώ παράλληλα την ίδια περίοδο δεν έγιναν εισαγωγές αμνοεριφίων από το εξωτερικό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τα αμνοερίφια να πωλούνται έως και 2 ευρώ παραπάνω το κιλό σε σχέση με την περσινή χρονιά, όταν τέτοιες μέρες, με παρόμοιες αν και πρωτόγνωρες συνθήκες καραντίνας, οι κτηνοτρόφοι μας δέχτηκαν το μεγάλο πλήγμα μετά από τους λάθος χειρισμούς και αξέχαστες δηλώσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ και των Υπουργών της (Άδωνης Γεωργιάδης).

Ευελπιστούμε ότι το πάθημα έγινε μάθημα. Φέτος, οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά είναι ευνοϊκές για την ανάκτηση τουλάχιστον μέρους του εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους που, εκτός των άλλων, βλέπουν τις τιμές στις ζωοτροφές να έχουν φτάσει στα ύψη. Συγκεκριμένα, από εκεί που η σόγια το 2020 είχε 37 λεπτά το κιλό, έφτασε να πωλείται στους κτηνοτρόφους το 2021 σε 53 λεπτά το κιλό. Το καλαμπόκι το 2020 είχε 18 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκε σε 26-27 λεπτά το κιλό, µε το τριφύλλι να ακολουθεί ακριβώς την ίδια διακύμανση, από τα 18 λεπτά στα 24 λεπτά το κιλό. Τα πίτουρα το 2020 είχαν 16-17 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκαν σε λε23-24 λεπτά το κιλό.

Για αυτούς τους λόγους, δεν θα πρέπει να δοθεί χώρος και λαβή σε νέο κύμα «ελληνοποιήσεων» που θα έχει δυσμενή αντίκτυπο στην τιμή παραγωγού. Καλούμε τα συναρμόδια Υπουργεία, εκτός από ευχολόγια, να στηρίξουν τον έλληνα κτηνοτρόφο, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον καταναλωτή, υπερασπίζοντας τη ντόπια παραγωγή έναντι των «ελληνοποήσεων» με στοχευμένους και εντατικούς ελέγχους σε όλα τα πεδία.

Σχόλια

NRG SPORTS

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΠΑΡΤΗ

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MOTOPLACE

ACTION BIKE

ΒΟΡΒΗΣ

AIVALI HOTEL

SLEEP EXPERTS

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΙΚΗ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

PIZZA PALACE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

WAY CUP

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

KOTRONAS FLOWER

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

e-click

ESTHIQUE

ΤΕΝΤΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΣ

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

Asfalismenos.gr

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΜΑΜΑΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

e-info.gr