Στ. Αραχωβίτης-Γ.Παπαηλιού: “Κατάθεση Αναφοράς στη Βουλή επιστολών καστανοπαραγωγών της N.A Πελοποννήσου για άμεση ενίσχυση”



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στ. Αραχωβίτης-Γ.Παπαηλιού: “Κατάθεση Αναφοράς στη Βουλή επιστολών καστανοπαραγωγών της N.A Πελοποννήσου για άμεση ενίσχυση”

Η πανδημία του COVID-19 δεν άφησε ανεπηρεάστους και τους καστανοπαραγωγούς της Ανατ. Πελοποννήσου, που σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη εμφάνιση κι άλλων ασθενειών και την έλλειψη εργατικού δυναμικού, βλέπουν εδώ και ένα χρόνο την παραγωγή τους να μειώνεται δραματικά, την ποιότητα να υποβαθμίζεται και το βασικό τους εισόδημα να εξαφανίζεται.

Κατόπιν αυτού, και μετά από σχετικές επιστολές των παραγωγών της Τ.Κ Καρυών της Π.Ε. Λακωνίας και της Τ.Κ Καστρίου του Δήμου Β.Κυνουρίας Αρκαδίας καθώς και συμπληρωματικών ψηφισμάτων, τόσο από τα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Νότιας Κυνουρίας και Σπάρτης, όσο και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στ. Αραχωβίτης και ο βουλευτής Αρκαδίας Γ. Παπαηλιού κατέθεσαν Αναφορά στη Βουλή, ζητώντας άμεσα έκτακτη ενίσχυση για τους καστανοπαραγωγούς των δύο Νομών.

Ας μην ξεχνάμε ότι το κάστανο αποτελεί το βασικό εισόδημα των κατοίκων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών στην περιοχή του Πάρνωνα, των Καρυών, του Ταϋγέτου, του Μαινάλου και της ορεινής Αρκαδίας.



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:



Αθήνα, 10 Μαρτίου 2021

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: “Αίτημα έκτακτης ενίσχυσης παραγωγών κάστανου Ανατολικής Πελοποννήσου ”


Το κάστανο αποτελεί βασικό εισόδημα των κατοίκων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών σε αρκετές περιφέρειες της χώρας, και στην Ανατολική Πελοπόννησο. Συμβάλλει καθοριστικά στην διαμόρφωση αξιοπρεπούς εισοδήματος και κοινωνικής συνοχής στην περιοχή του Πάρνωνα, των Καρυών αλλά και του Ταϋγέτου και του Μαινάλου.

Σύμφωνα με την σχετική συνημμένη επιστολή παραγωγών της Τ.Κ Καρυών της Π.Ε. Λακωνίας, η ταυτόχρονη εμφάνιση ασθενειών που οδήγησαν σε μειωμένες παραγωγές, η πανδημία του Κορονοϊού που προκάλεσε έλλειψη εργατικού δυναμικού την περίοδο συλλογής του καρπού, καθυστερήσεις, και υποβάθμιση της ποιότητας του καρπού, δημιούργησαν ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον.

Οι επιπτώσεις αυτές αθροιστικά αναγνωρίστηκαν ομόφωνα, τόσο από τα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Νότιας Κυνουρίας και Σπάρτης, όσο και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, τα οποία με τη σειρά τους αναγνωρίζουν την ανάγκη έκτακτης ενίσχυσης των καστανοπαραγωγών. Οι σχετικές ομόφωνες αποφάσεις συνοδεύουν την αναφορά. Επιπλέον, επισυνάπτεται και σχετικό αίτημα των καστανοπαραγωγών της Τ.Κ Καρυών της Π.Ε. Λακωνίας, καθώς και της Τ.Κ Καστρίου του Δήμου Β. Κυνουρίας Αρκαδίας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Παρακαλούμε όπως λάβετε γνώση και θέση επί της επιστολής των καστανοπαραγωγών της Τ.Κ Καρυών της Π.Ε. Λακωνίας και της Τ.Κ Καστρίου του Δήμου Β.Κυνουρίας Αρκαδίας και τις αποφάσεις που υποστηρίζουν την ανάγκη έκτακτης ενίσχυσης των παραγωγών στη περιοχή του Πάρνωνα, των Καρυών αλλά και του Ταϋγέτου και ενεργήσετε προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των καστανοπαραγωγών.


Ο αναφέροντες Βουλευτές

Αραχωβίτης Σταύρος

Παπαηλιού Γεώργιος

Σχόλια

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MOTOPLACE

ACTION BIKE

ΒΟΡΒΗΣ

AIVALI HOTEL

SLEEP EXPERTS

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

PIZZA PALACE

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

WAY CUP

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

KOTRONAS FLOWER

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

e-click

ESTHIQUE

ΤΕΝΤΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΣ

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

Asfalismenos.gr

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

SPARTA LUXURY

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΜΑΜΑΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΙΚΗ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

e-info.gr