Στ. Αραχωβίτης- Ολ. Τελιγιορίδου: “Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αντιεπιστημονική πρωτοτυπία το σχέδιο νόμου της ΝΔ για τα ζώα συντροφιάς”ΔΗΛΩΣΗ

Στ. Αραχωβίτης- Ολ. Τελιγιορίδου: “Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αντιεπιστημονική πρωτοτυπία το σχέδιο νόμου της ΝΔ για τα ζώα συντροφιάς”

Στις 16 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, με θέμα το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο για τα ζώα συντροφιάς, στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπεία του Τομέα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής τον Τομεάρχη Αγροτ. Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, την αναπλ. Τομεάρχη Ολυμπία Τελιγιορίδου, τον Δημ. Καρακώστα και την Κατερίνα Λουκάκη, αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων-ΠΕΚΔΥ με επικεφαλής την πρόεδρο κ. Βάσω Ζαφειροπούλου και αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων-ΠΟΓΕΔΥ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Νίκο Κακαβά.

Στην τηλεδιάσκεψη σημειώθηκε ταύτιση απόψεων για την ανορθόδοξη επιλογή της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων για τα ζώα Συντροφιάς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η επιλογή αυτή, που οδηγεί τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, αφαιρώντας την αρμοδιότητα από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, έρχεται σε αντίθεση με την κτηνιατρική νομοθεσία καθώς και με τα προγράμματα ελέγχου του πληθυσμού αδέσποτων σκύλων του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ).

Εν μέσω πανδημίας και του σημερινού lockdown, η κυβέρνηση της ΝΔ πέφτει σε ένα ακόμη ατόπημα, βάζοντας σε κίνδυνο προγράμματα αντιμετώπισης των νόσων, όπως η λύσσα. Μία τέτοια εξέλιξη ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου στα ζητήματα τήρησης της δημόσιας υγείας και της προστασίας και ευζωίας των ζώων.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και επιμέρους πλευρές του σχεδίου νόμου που παρουσιάστηκαν χωρίς, για πρώτη φορά, να έχει συσταθεί ομάδα εργασίας με συναρμόδιους υπηρεσιακούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς. Ο άγνωστος συντάκτης του σ/ν αγνοεί τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, παραβλέπει τις Ευρωπαϊκές και διεθνείς εφαρμοζόμενες καλές πρακτικές και αδιαφορεί για τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας της χώρας.

Είναι πασιφανές ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και οι Δήμοι, χωρίς κτηνιάτρους, δεν είναι σε θέση, εκ των πραγμάτων, λόγω άγνοιας αντικειμένου, να ανταποκριθούν στην τήρηση των βασικών αρχών της υγείας και της προστασίας των ζώων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αναλάβει ένα βάρος και μια ευθύνη που δεν μπορεί να σηκώσει και θα της δημιουργήσει τεράστια διαχειριστικά και νομικά προβλήματα.

Η επιλογή του επιτελικού κράτους της ΝΔ δεν είναι αθώα. Ενέχει τον κίνδυνο η διαχείριση ζητημάτων δημόσιας υγείας και προστασίας των αδέσποτων ζώων να αφεθεί, στο βωμό επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων, στα χέρια μη ειδικών. Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει τη γνώμη των ειδικών και να αποσύρει αυτό το σχέδιο νόμου που αποτελεί ευρωπαϊκή και παγκόσμια αντιεπιστημονική πρωτοτυπία.


Σχόλια

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΑΓΡΟΑΞΩΝ Γ.ΚΟΡΙΝΝΗΣ 2731036914

EVROTAS CLEAN 27310 21349

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

Greek Exports Directory

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ