Συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, ενημέρωση και εκτιμήσεις για το 2021



Η τελευταία τακτική συνεδρίαση του έτους του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού πραγματοποιήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης, χθες Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, υπό τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη και τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων του εν λόγω τομέα, καθώς και των αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών ή εντεταλμένων συμβούλων από το σύνολο των Περιφερειών της χώρας -με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να εκπροσωπείται από την αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου.

Ο υπουργός Χ. Θεοχάρης ενημέρωσε επί των τρεχουσών εξελίξεων και χαρακτήρισε το 2020 ως μια επιτυχημένη χρονιά, εκτιμώντας ότι “παρά τις αντιξοότητες το υπουργείο κατάφερε να επιτύχει τους στόχους του”, γεγονός που -όπως δήλωσε- “οφείλεται στη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε συνολικά η πανδημία”.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι “το 2021 θα είναι μια χρονιά με πολύ διαφορετικές προκλήσεις, καθώς ο εμβολιασμός και τα γρήγορα tests θα αλλάξουν τα δεδομένα. Οι περιορισμοί θα αρθούν, οι προορισμοί θα ανοίξουν και ο ανταγωνισμός θα είναι ισχυρότατος τόσο ως προς τη διαμόρφωση των τιμών όσο και ως προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες” είπε ο υπουργός.

Ο Χ. Θεοχάρης αναφέρθηκε, κλείνοντας, στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο και συγκεκριμένα στη νέα νομοθετική διάταξη για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMO / Destination Management Organization):

“Μια καινοτομία που θεσμοθετεί για πρώτη φορά τους συνεργατικούς σχηματισμούς (clusters) και δίνει τη δυνατότητα, σε περιφερειακό επίπεδο, να οικοδομηθεί μια αναπτυξιακή στρατηγική η οποία θα προωθεί την αρμονική συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο την προώθηση των τουριστικών προϊόντων και τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών”, σημείωσε ο υπουργός.

Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ DMOs

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΕΟΤ Αντζελα Γκερέκου δήλωσε “ιδιαίτερα ευτυχής” για την διάκριση που απέσπασαν το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ στην διοργάνωση World Travel Awards (WTA) 2020 ως “Κορυφαίος Φορέας Τουρισμού Παγκοσμίως”.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η αξιοποίηση του ψηφιακού τρόπου επικοινωνίας και η ενίσχυση της καινοτομίας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος αποτελούν στρατηγικές προτεραιότητες, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον υπουργό για την πρωτοβουλία σύστασης των DMOs (Οργανισμών Διαχείρισης και Ανάπτυξης Τουρισμού).

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του ΕΟΤ, η πρόεδρός του ανέφερε ότι ο Οργανισμός “έχει αναπτύξει ήδη στοχευμένη στρατηγική επικοινωνίας. Η νέα καμπάνια, που έχει προτεραιότητα την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, θα είναι έτοιμη τον Φεβρουάριο του 2021 και θα αντικατοπτρίζει μια Ελλάδα στη Νέα Εποχή” δήλωσε, ενώ αναφερόμενη στο VisitGreece, σημείωσε, ότι “έχει ανανεωθεί και σε μικρό χρονικό διάστημα από σήμερα θα παρουσιαστεί με μεγαλύτερο εύρος, εμβέλεια και καινοτόμα προσέγγιση στην προώθηση της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Ολοκληρώνοντας εκτίμησε ότι το “κλειδί” της επιτυχίας αποτελεί το τρίπτυχο συντονισμός – συνεργασία – συνέπεια.

Στη συνέχεια, η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου επισήμανε πως το 2021 θα είναι μια απαιτητική χρονιά, για να τονίσει πως “αξιοποιώντας τις θεματικές μορφές τουρισμού, μπορούμε να εμπλουτίσουμε συνολικά το τουριστικό προϊόν και να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο”. Χαρακτήρισε δε ως “χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη των Περιφερειών τους DMOs, μέσω των οποίων θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα”.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού οι συμμετασχόντες αντάλλαξαν απόψεις και εξέφρασαν ικανοποίηση για την δημιουργία των DMOs, μέσω των οποίων -όπως δήλωσαν- “οι Περιφέρειες θα καταφέρουν να αναδείξουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα”.



Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Στην παρέμβασή της, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου Αννα Καλογεροπούλου αναφέρθηκε στο 2021 εκτιμώντας ότι το πρώτο μείζον κύμα ανάκαμψης της αγοράς τουρισμού αναμένεται να επέλθει το τρίτο τρίμηνο του νέου έτους, κυρίως μέσω κρατήσεων της τελευταίας στιγμής (last minute), περίοδος που -όπως είπε- “οφείλουμε ως χώρα να δράσουμε στοχευμένα, με έντονη προβολή και διαφήμιση, κυρίως μέσω του ΕΟΤ”.

Παράλληλα, όμως, μετέφερε την αγωνία των επαγγελματιών και των τουριστικών καταλυμάτων χειμερινών προορισμών οι οποίοι, όπως είπε, “δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν για δεύτερη συνεχή χρονιά, αφού και το 2020 -μετά την εκδήλωση της covid19-, χάθηκαν και τα 2/3 της δραστηριότητάς τους λόγω του lockdown”.

Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου επικρότησε την πρωτοβουλία για τους DMOs μιας και -όπως σημείωσε- “αποτελούν απαραίτητο οργανισμό διαχείρισης και προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε προορισμού”. Τέλος, ενημέρωσε για τις δράσεις ανάδειξης του αλιευτικού τουρισμού που υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ αναφέρθηκε και στην καμπάνια που θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα αναφορικά με τη θεματική αυτή μορφή τουρισμού.

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού ολοκληρώθηκε με δυο ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις. Η πρώτη αφορούσε στα πορίσματα της επιτροπής γαστρονομικού τουρισμού με εισηγήτρια την Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου πρόεδρο της Ενωσης Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου και γενική γραμματέα του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου. Η δεύτερη αναφερόταν στον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εργου INTERREG MED PANORAMED, με εισηγήτρια την Ελια Αποστολοπούλου.


Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ