ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΒΟΡΙΔΗ


Επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, πραγματοποίησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, λακωνικής καταγωγής, Γιώργο Στρατάκο. Στο Διοικητήριο τον καλωσόρισε ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο οποίος αφού τον ευχαρίστησε για την συχνή παρουσία του στο Νομό, αλλά και για την καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ΥΠΑΑΤ, του έθεσε το μεγάλο πρόβλημα που πλήττει τους ελαιοπαραγωγούς λόγω χαμηλής τιμής του ελαιολάδου και της ελιάς καλαμών. Ειδικότερα για τις ελιές καλαμών, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι οι προσφερόμενες τιμές δεν καλύπτουν πια ούτε το κόστος καλλιέργειας του προϊόντος, οδηγώντας τους παραγωγούς στην απόγνωση. Αποκρινόμενος ο Υπουργός ενημέρωσε ότι μετά την εξαγγελία για γενναία ενίσχυση της ελαιοπαραγωγής με συνολικό ποσό ύψους 126.000.000 ευρώ, κονδύλι για το οποίο αναμένεται το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει εισηγηθεί τη λήψη μέτρου για την ενίσχυση των παραγωγών της ελιάς καλαμών, λόγω των επιπτώσεων στη ζήτηση και στην πτώση της τιμής από τον covid-19 και σύντομα θα υπάρξουν νέα και εξελίξεις.

Στη σύσκεψη εργασίας που ακολούθησε, συμμετείχαν επίσης ο Βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Εγγείων Βελτιώσεων Νίκωνας Τζινιέρης, η Περιφερειακή Σύμβουλος, Εντεταλμένη για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821, Μαργαρίτα Σπυριδάκου, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λακωνίας Γιώργος Κατσιμαλής, οι Τμηματάρχες της ΔΑΟΚ Γεώργιος Μπουραζάνης, και ως Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Λακωνίας, και Ηλίας Στρατηγάκος, ο υπεύθυνος δακοκτονίας γεωπόνος Γιάννης Ράλλης, καθώς και ο Πρόεδρος της ΝΕ ΤΕΕ Λακωνίας, Πολυζώης Κουρκούλης.

Μεταξύ των υπολοίπων ζητημάτων που αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης, για τα οποία μάλιστα παραδόθηκε γραπτό υπόμνημα στον Υπουργό, ήταν :


Η προοπτική συνεργασίας για την ένταξη μελέτης για τους υδατικούς πόρους της περιοχής των Μολάων και της Νεαπόλεως, καθώς πρόκειται για περιοχές με έντονη γεωργική παραγωγή, που όμως λόγω υπεραντλήσεων, αλλά και γεωλογικού υποβάθρου έχουν μειωμένο υπόγειο υδατικό δυναμικό και μάλιστα με έντονο το φαινόμενο της υφαλμύρωσης.


Η επανεμφάνιση του καταρροϊκού πυρετού στο νομό Λακωνίας και τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να μην επεκταθεί.


Η αναγκαιότητα αναδιαρθρώσεων καλλιεργειών, που απαιτεί χρηματοδοτικά εργαλεία και ελκυστική επιδότηση, προκειμένου να ευοδωθεί .


Η έμφαση στις δενδρώδεις καλλιέργειες (του νομού μας), που έχουν υποστεί ισχυρό ανταγωνισμό από άλλα μη ευρωπαϊκά κράτη στο πλαίσιο προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας με δεδομένο τον προσανατολισμό της ΕΕ προς τις βιολογικές καλλιέργειες.


Η ανησυχία για τον αλευρώδη, την ξυλέλα, αλλά και για την αύξηση των τρωκτικών και των αγριόχοιρων.


Η εξέταση ενδεχόμενης δημιουργίας Επαγγελματικής Σχολής του Υπουργείου, με θέμα τη μελισσοκομεία και τα αρωματικά φυτά, στο πρώην ΚΕΓΕ Γυθείου σε συνδυασμό με τη δημιουργία μελισσοκομικού πάρκου αρωματικών φυτών σε περιοχή του Δ. Ανατολικής Μάνης.


Η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού της διαδικασίας της δακοκτονίας ώστε να είναι πιο αποτελεσματική.


Ζητήματα που αφορούν στην απασχόληση των εργατών γης και στο ασφαλιστικό σύστημα που την διέπει.


Η δυνατότητα μεσολάβησης του Υπουργείου για την επίσπευση της διαδικασίας των αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών και την απλούστευση της τακτοποίησης αυθαίρετων αγροτοκτηνοτροφικών κατασκευών, εντός αγροτικών εκτάσεων.


Ο Υπουργός δεσμεύθηκε για τη συνέχιση της γόνιμης συνεργασίας ΥΠΑΑΤ και Περιφέρειας Πελοποννήσου σε όλα τα επίπεδα με προτεραιότητα τις εγγειοβελτιωτικές υποδομές, όσο και τις στρατηγικές προώθησης των αγροτικών προϊόντων στη διεθνή αγορά.

Εκ του Γραφείου ΑντιπεριφερειάρχηΣχόλια

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE