Ερώτηση για την ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας

"Ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας"

Ο κ. Νεοκλής Κρητικός μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λακωνίας, τον Πρόεδρο κ.Αθανάσιο Ντέρο και τη Γενική Γραμματέα κ. Αναστασία Βαγιακάκου κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη (Α.Π. 675/19.10.2020) με σκοπό την ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας.

Όπως δήλωσε ο κ. Κρητικός: «Όλα τα μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας, σε όλες τις βαθμίδες, υπερβάλλουν εαυτόν για την απόλυτη τήρηση της τάξης στην Περιφερειακή μας Ενότητα. Για αυτό και πρέπει να τους ενισχύσουμε στο δύσκολο αυτό έργο τους.»

Παρακάτω η ερώτηση του κ.Κρητικού:

«Αξιότιμε κ.Υπουργέ,

Είναι δεδομένο ότι η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, καθώς το αίσθημα ασφάλειας σε όλην την Επικράτεια έχει ενισχυθεί και οι πολίτες ξέρουν πλέον ότι υπάρχει Κράτος που προστατεύει και μεριμνά. Αντίστοιχα με την Κεντρική Διοίκηση, όλα τα μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας, σε όλες τις βαθμίδες, υπερβάλλουν εαυτόν για την απόλυτη τήρηση της τάξης στην Περιφερειακή μας Ενότητα.

Αφορμή της παρούσας ερώτησης είναι οι βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν σχετικά με την εξασφάλιση της επαρκούς επάνδρωσης των σωμάτων ασφαλείας στη Λακωνία.

Αρχικά πρέπει να σημειώσουμε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση προχώρησε σε αναδιάρθωση με μείωση των οργανικών θέσεων κατά 5700, γεγονός που δημιούργησε προβλήματα σε όλην την Επικράτεια.

Το πρόβλημα είναι αρκετά έντονο στην περιφερειακή ενότητα Λακωνίας, καθώς δεν είναι μόνο τ’ ότι οι συνολικές οργανικές θέσεις είναι 248, εκ των οποίων οι 229 είναι πληρωμένες, αλλά συντρέχουν και μια σειρά από επιπλέον δεδομένα:


Ο πληθυσμός της περιφερειακής ενότητας (90000 κάτοικοι)


22 πρώην δημοτικές ενότητες με πληθυσμό πάνω από 1800 κατοίκους κατά μέσο όρο διασκορπισμένες πάνω στους δύο ορεινούς όγκους (Ταύγετος και Πάρνωνας)


Οι μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις (από βορά προς νότο η απόσταση είναι άνω των 160 χλμ)


Το οδικό δίκτυο


Η μεγάλη έκταση της Περιφερειακής Ενότητας (ενδέκατη σε έκταση πανελλαδικά)


Το μεγάλο εύρος ακτών


Την κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού την καλοκαιρινή περίοδο


Τα στατιστικά - υπηρεσιακα στοιχεία για την εγκληματικότητα

Θα πρέπει εδώ να σημειώσω ότι Αστυνομικές Διευθύνσεις με πληθυσμό παρόμοιο με αυτό της Λακωνίας, έχουν 275 οργανικές θέσεις και πάνω, ενώ άλλες με αρκετά μικρότερο πληθυσμό έχουν 200 με 220 οργανικές θέσεις.

Ένα ακόμη στοιχείο που χρήζει προσοχής είναι το εξής. Τα Αστυνομικά Τμήματα Βοιών (130 χλμ από την Σπάρτη) και Αρεόπολης, λόγω χιλιομετρικής απόστασης το πρώτο και γεωγραφικής θέσης το δεύτερο θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως δυσπρόσιτα ή και "παραμεθόρια" (νοτιότερο άκρο ηπειρωτικής Ελλάδας) και θα πρέπει αρχικά να ενισχύονται λόγω τουρισμού το τετράμηνο (Ιούνιος - Σεπτέμβριος) μέχρι τελικά να ψηφιστεί διάταξη ώστε να συμπεριληφθούν ως δυσπρόσιτα ή παραμεθόρια και οι κενές τους οργανικές θεσεις να καλύπτονται από νεοεξερχόμενους Αστυφύλακες και Αρχιφύλακες κάτι που τώρα απαγορεύεται από τον κανονισμό μεταθέσεων.

Τέλος, επειδή την τελευταία πενταετία δεν υπάρχει ενδιαφέρον κατά τις ετήσεις μεταθέσεις για τις κενές οργανικές θέσεις (κυμαίνονται από 16 έως 18) θα ήταν σημαντικό δώδεκα (12) από αυτές να αντικατασταθούν με θέσεις αστυφυλάκων (καθώς υπάρχουν ενδιαφερόμενοι), δεδομένου ότι υπάρχουν σταθερά δεκαέξι συνάδελφοι όλων των βαθμίδων που έχουν τεθεί στην κατάσταση υπηρεσίας γραφείου, δεν οπλοφορούν, δεν μπορούν να κάνουν σκοπιές και περιπολίες και επίσης μονίμως μηνιαία τα τελευταία πέντε χρόνια το λιγότερο δεκαπέντε αστυνομικοί είναι αποσπασμένοι εκτός Περιεφερειακής Ενότητας.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα τί προτίθεται να πράξει το Υπουργείο για να ενισχυθεί έτι περαιτέρω η επιχειρησιακή ικανότητα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας;

Με εκτίμηση,

ΝΕΟΚΛΗΣ Δ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»

Σχόλια

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE