Αυτοψία της υπουργού Πολιτισμού σήμερα Δευτέρα στις Μυκήνες, σύσκεψη για την αποτίμηση των ζημιών και καταγραφή άμεσων ενεργειών προς υλοποίηση

Τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών που κινδύνευσε από την πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε χθες Κυριακή επισκέφθηκε το πρωί σήμερα Δευτέρα 31 Αυγούστου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, διενεργώντας αυτοψία, από κοινού με τον γ.γ. του υπουργείου Γιώργο Διδασκάλου.

Μετά την αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο, ακολούθησε σύσκεψη στην οποία, εκτός από την υπουργό και τον γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος, ο δήμαρχος Αργους – Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας Αλκηστις Παπαδημητρίου, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αργολίδας πύραρχος Κώστας Καλαϊτζίδης και στελέχη της ΕΦΑ Αργολίδας.

Στην εν λόγω σύσκεψη έγινε εκτίμηση των ζημιών από την χθεσινή πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, ενώ -μεταξύ άλλων- επισημάνθηκε ανάγκη να ενισχυθούν περαιτέρω οι υποδομές υδροδότησης και να γίνει ο,τιδήποτε άλλοτε κριθεί απαραίτητο για την αποτελεσματική προστασία του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος θα παραμείνει προσωρινά κλειστός, σε αντίθεση με το μουσείο το οποίο που είναι ανοιχτό έχοντας μάλιστα σήμερα ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Οπως ανακοινώθηκε, εξ άλλου, από το υπουργείο Πολιτισμού, από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.

Οι περιοχές που επλήγησαν χωρίς να προκληθούν ζημιές στις αρχαιότητες είναι, η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.

Σε δηλώσεις της, η υπουργός ανέφερε ότι “η ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο ήταν η λιγότερη δυνατή, καθώς ήταν απολύτως αποψιλωμένος και δεν υπήρχε καύσιμη ύλη που θα δημιουργούσε θερμικά φορτία τα οποία θα επιβάρυναν και θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στους δομικούς λίθους των μνημείων”. Παράλληλα πρόσθεσε ότι υπήρχε σχέδιο πυροπροστασίας για τον αρχαιολογικό χώρο και όλοι ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν.

Η υπουργός εξέφρασε ευχαριστίες προς το προσωπικό της Πυροσβεστικής και τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε να περισώσει τον αρχαιολογικό χώρο. Σημειώνεται ότι στην περιοχή παρέμειναν όλο το βράδυ της Κυριακής προς την Δευτέρα, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με 17 οχήματα, επιδιώκοντας την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς και την αποτροπή ενδεχόμενων αναζωπυρώσεων.
Σημειώνεται, τέλος, ότι σε επικοινωνία που είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με την υπουργό Πολιτισμού, ενημερώθηκε για τις διαπιστώσεις που έγιναν όσον αφορά την ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών πυροπροστασιας και σημείωσε ότι η Περιφέρεια θα συνδραμει προς αυτή την κατεύθυνση, αμέσως μόλις λάβει το σχετικό έγγραφο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Σχόλια

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

NEOPTIC

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ