Επιστολή ΠΕΣΠ στον Υπουργό Εσωτερικών για παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά έως 31/12/2020


Θέμα: Παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά έως 31/12/2020
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με τη λήξη της προθεσμίας (31/08/2020) για την δήλωση προς τους Δήμους των πραγματικών τετραγωνικών στις οικίες και στην επαγγελματική στέγη, θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα με κυρίαρχο την επιβολή προστίμων.

Είναι γνωστό ότι οι πολίτες έκαναν χρήση της ευνοϊκής διάταξης της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του Ν. 4647/2019, για την οικειοθελή αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών των ιδιοκτησιών τους (διορθωτική η εξ αρχής δήλωση) χωρίς επιβάρυνση του ιδιοκτήτη με πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.

Η υποβολή της δήλωσης γίνεται είτε με την παρουσία του πολίτη στον οικείο Δήμο, είτε ηλεκτρονικά. Είναι όμως γνωστό και αποδεικνύεται ότι η πλειονότητα των πολιτών ακολουθεί, για λόγους μη εξοικείωσης με τους H/Y, την αυτοπρόσωπη παρουσία στους οικείους Δήμους.

Παρά την ικανοποιητική ροή των δηλώσεων όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΚΕΔΕ, είναι σίγουρο ότι στο χρονικό διάστημα που απομένει δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Για το λόγο αυτό παρακαλούμε όπως δοθεί παράταση έως τις 31/12/2020 έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η δυσκολία στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων στους δήμους τις τελευταίες αυτές ημέρες, αλλά και γιατί το σύστημα του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) δεν μπορεί να απορροφήσει το σύνολο των δηλώσεων και ως εκ τούτου θα υπάρξει σημαντική υστέρηση της ενσωμάτωσης των αδήλωτων τετραγωνικών ώστε να αποδοθούν στους οικείους δήμους τα πραγματικά δημοτικά τέλη.

Κε Υπουργέ,

πιστεύουμε ότι θα ήταν άδικο στην πολλαπλά πληττόμενη οικονομία των επαγγελματιών και των νοικοκυριών να προστεθούν στο ΤΑΠ πρόστιμα και προσαυξήσεις. Η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ, ενώ όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού.

Παρακαλούμε όπως ενσκήψετε στο εν λόγω θέμα και δώσετε παράταση στην υποβολή των δηλώσεων έως 31/12/2020.

Σε αναμονή της απόφασής σας

Για το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου
Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Παναρίτης

Σχόλια

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

PIZZA PALACE

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

WAY CUP

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

KOTRONAS FLOWER

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

e-click

ΠΛΑΓΑΚΗΣ

ESTHIQUE

ΤΕΝΤΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΣ

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

Asfalismenos.gr

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

SPARTA LUXURY

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΜΑΜΑΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΙΚΗ

ΚΑΘ΄ΕΚΑΣΤΗΝ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

einfo.gr