Η εορτή της Πεντηκοστής στο Φλομοχώρι Αν. ΜάνηςΟ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος Γ’ μετέβη σήμερα Κυριακή της Πεντηκοστής (Κυριακή, 7/6/2020) στο ωραίο Φλομοχώρι, με τους πέτρινους πύργους, όπου στον Ι.Ν. Αγ. Τριάδος, τέλεσε την Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού της Γονυκλισίας, συμπαραστατούμενος από τον εφημέριο της ενορίας π. Κωνσταντίνο Παντελεάκο και το διάκονο της Μητροπόλεως π. Χριστόδουλο Κρουστάλη.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. μεταξύ άλλων είπε: «Κατά την επαγγελία, την υπόσχεση του Χριστού οι μαθητές Του, η Υπεραγία Θεοτόκος, οι ευσεβείς γυναίκες, κατ’ εξοχήν οι Μυροφόρες και άλλοι, ψυχές ως 120 περίμεναν την έλευση του Αγίου Πνεύματος. Τους είχε πεί, ο θείος Διδάσκαλος: «συμφέρει ὑμῖν ἵνα ἐγὼ ἀπέλθω ἐὰν γὰρ ἐγὼ μὴ ἀπέλθω, ὁ Παράκλητος οὐκ ἐλεύσεται πρὸς ὑμᾶς· ἐὰν δὲ πορευθῶ, πέμψω αὐτὸν πρὸς ὑμᾶς» (Ιω. 16,7)

Έτσι την πεντηκοστήν ημέρα από της Αναστάσεως και μετά από 10 ημέρες από την Ανάληψή Του, εκεί όπου ήσαν συνηγμένοι στο υπερώον στα Ιεροσόλυμα, εξαίφνης έγινε ένας ήχος προερχόμενος από τον ουρανό, όπως όταν πνέει ένας σφοδρός άνεμος. Ήταν ώρα τρείς μεσημέρι. Ευθύς μετά τον ήχο αυτόν φάνηκαν γλώσσες ως φλόγες και κάθισαν επι της κεφαλής ενός εκάστου. Και όλοι τότε άρχισαν να λαλούν όχι με την πατρική τους γλώσσα αλλά με άλλες γλώσσες και διαλέκτους, όπως τους υπαγόρευε το Άγιο Πνεύμα. Είχαν καταστεί πνευματοφόροι. Πολλοί τότε άνθρωποι από διάφορους τόπους και φυλές, όπως Πάρθοι, Μήδοι, Ελαμίτες, Ιουδαίοι, Ρωμαίοι, Κρήτες, Άραβες κ.α. συγκεντρώθηκαν για να δούν και για να μάθουν για το γεγονός αυτό. Έμειναν τότε έκθαμβοι γιατί ο καθένας τους άκουγε τους Αποστόλους στη διάλεκτό του. Έλεγαν μάλιστα μεταξύ τους: «οὐκ ἰδοὺ πάντες οὗτοί εἰσιν οἱ λαλοῦντες Γαλιλαίοι;
καί πῶς ἡμεῖς ἀκούομεν ἕκαστος τῇ ἰδίᾳ διαλέκτῳ ἡμῶν ἐν ᾗ ἐγεννήθημεν;»(Πραξ. 2,7). Δηλαδή τί συμβαίνει, όλοι αυτοί που μας μιλούν δεν είναι Γαλιλαίοι; Και πως ο καθένας από μας τους ακούμε να μιλούν στη δική μας γλώσσα; Όλοι είχαν μείνει έκπληκτοι. Και οι Απόστολοι τους μιλούσαν και τους εξηγούσαν τα μεγαλεία του Θεού. Ποιοί; Οι απλοϊκοί και αγράμματοι ψαράδες. Όμως ήταν ο φωτισμός του Αγίου Πνεύματος που είχε κατέλθει την ημέρα εκείνη της Πεντηκοστής. Βέβαια εμφανίστηκαν και πάλιν οι «τυφλοί» Γραμματείς και Φαρισσαίοι, οι οποίοι χλεύαζαν το θαύμα και το υπερφυές αυτό γεγονός και έλεγαν ότι οι Απόστολοι ήταν μεθυσμένοι. Ο Απ. Πέτρος τότε μίλησε ακόμα πιο πολύ και τους εξήγησε τα περί του Ιησού Χριστού. Για την Σταύρωση Του και την Ανάστασή Του. Το αποτέλεσμα ήταν ότι, την ημέρα της Πεντηκοστής πίστευσαν και βαπτίστηκαν 3000 ψυχές.

Η μεγαλυτέρα, λοιπόν, υπόσχεση του Χριστού προ του Πάθους Του, οτι θα στείλει το Άγιον Πνεύμα είχε πραγματοποιηθεί την Πεντηκοστή. Από τότε το Άγιο Πνεύμα είναι η ψυχή της Εκκλησί
ας, καθ΄ ότι «ὅλον συγκροτεῖ τὸν θεσμὸν τῆς Ἐκκλησίας». Είναι ο θείος Παράκλητος που οδηγεί κάθε ψυχή προς την τελείωση και τη δόξα. Είναι το Άγιον Πνεύμα, γι’ όλους τους πιστούς χριστιανούς, ο βοηθός, ο παρήγορος, ο υπερασπιστής, ο εμψυχωτής. Αυτό το Αγ. Πνεύμα είναι η ζωοποιός δύναμή μας».

Μετά το πέρας του Εσπερινού της Γονυκλισίας ο Σεβ. εφαρμόζοντας το Γ’ Ποιμαντικό πρόγραμμα διένειμε στους εκκλησιασθέντες πιστούς απο ένα Εγκόλπιο της Θ. Λειτουργίας (αρχαίο κείμενο και ερμηνευτική απόδοση στη νεοελληνική).

Σχόλια

ΘΑΝΟΣ ΜΙΧΕΛΟΓΓΟΝΑΣ

LAKONES.gr

ΑΓΡΟΑΞΩΝ Γ.ΚΟΡΙΝΝΗΣ 2731036914

BANNER 1

EVROTAS CLEAN 27310 21349

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

SPARTALUXURY.gr

KOTRONAS FLOWER

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

AIVALI HOTEL

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

AGORA

Greek Exports Directory

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΠΡΟΣΟΧΗ! Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Ζητείται Νοσηλευτικό προσωπικό από τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ιεράς Μητροπόλεώς Μάνης

ΛΑΚΩΝΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ: έπειτα από διαπληκτισμό 45χρονος πυροβόλησε 33χρονο

ΒΑΛΙΩΤΗΣ: "Καλώ την ανάδοχο εταιρεία να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των έργων σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις."

BUSINESS PIZZA

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ