ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΧΩΡΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΑΥΓΕΤΟΥ (ΟΧΕ ΤΑΥΓΕΤΟΥ)Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή, 26/6/2020, στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, η πρώτη άτυπη συνάντηση εκπροσώπων συλλογικών φορέων του Ταϋγέτου με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Σπάρτης και με θέμα συζήτησης την διαμόρφωση της πρότασης για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Ταϋγέτου.

Οι ΟΧΕ αποτελούν μοντέλο ολοκληρωμένων παρεμβάσεων δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα, χρηματοδοτούνται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου, αποτελούν ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και υλοποιούνται από τους Δήμους της περιοχής αναφοράς.

Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί και προκηρυχθεί δύο προγράμματα Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης , ένα στην Μάνη με εμπλεκόμενους τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Μάνης και ένα στην Κόρινθο.

Η ΟΧΕ Ταϋγέτου απευθύνεται στο ορεινό σύμπλεγμα του Ταϋγέτου και περιλαμβάνει δράσεις δημοσίων επενδύσεων ύψους 20.000.000 ευρώ και δράσεις ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 5.000.000 ευρώ. Οι Δήμοι που αναλαμβάνουν κατ’ αρχήν τον σχεδιασμό και στην συνέχεια την υλοποίηση της ΟΧΕ Ταϋγέτου είναι ο Δήμος Σπάρτης και ο Δήμος Καλαμάτας.

Μέχρι στιγμής ο Δήμος Καλαμάτας έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες συσκέψεις σχετικά με τον σχεδιασμό της ΟΧΕ Ταϋγέτου και οι Κοινότητες και οι φορείς του Μεσσηνιακού Ταϋγέτου έχουν καταθέσει αρκετές αξιόλογες προτάσεις από τις αρχές του χρόνου που ξεκίνησαν οι διαδικασίες σχεδιασμού της ΟΧΕ Ταϋγέτου.

Από την πλευρά του ο Δήμος Σπάρτης δεν έχει προβεί ακόμα σε ενημέρωση των Κοινοτήτων και των συλλογικών φορέων της περιοχής αναφοράς της ΟΧΕ Λακωνικού Ταϋγέτου , με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προετοιμασία και σχεδιασμός, στο βαθμό τουλάχιστον που γνωρίζουμε, για το τι ακριβώς θα προταθεί να ενταχθεί από πλευράς Δήμου Σπάρτης στην εν λόγω μεγάλη χρηματοδότηση.

Το Ινστιτούτο Σπάρτης παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς όλη αυτή την κατάσταση , ανέλαβε την πρωτοβουλία και προσκάλεσε ορισμένους φορείς σε πρώτη φάση για μία προκαταρκτική και ενημερωτική συζήτηση σχετικά με την ΟΧΕ Ταϋγέτου. Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων από το Καστόρι, την Βορδόνια, το Γεωργίτσι, την Λογγάστρα, ο Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης και οι Εμπορικοί Σύλλογοι Σπάρτης και Καστορίου.

Στην πρώτη αυτή άτυπη συζήτηση αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η 1η ουσιαστική ενημερωτική συνάντηση όλων των φορέων της περιοχής ΟΧΕ Ταϋγέτου στο Καστόρι, στις 15 Ιουλίου 2020, στις 8μμ, όπου θα κληθούν ο Δήμος Σπάρτης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους φορείς για το περιεχόμενο της ΟΧΕ Ταϋγέτου, για τις μέχρι σήμερα ενέργειες και για τις δράσεις που προτίθενται να εντάξουν σε αυτήν .

Σχόλια

Πρόσφατες καταχωρήσεις

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

PIZZA PALACE

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

WAY CUP

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

KOTRONAS FLOWER

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

e-click

ΠΛΑΓΑΚΗΣ

ESTHIQUE

ΤΕΝΤΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΣ

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

Asfalismenos.gr

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

SPARTA LUXURY

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΜΑΜΑΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΙΚΗ

ΚΑΘ΄ΕΚΑΣΤΗΝ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

LAKONIA-REALESTATE.GR