Λήψη μέτρων και Προτάσεις για την οικονομική αντιμετώπιση της πανδημίας



Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η


Με την έναρξη της πανδημίας του covid 19 με ανακοίνωση της, η Δημοτική Παράταξη «Δημοτική Ενωτική Κίνηση Σπάρτης» εξέφρασε την αγωνία της για την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της ασθένειας και πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για την ανακούφιση των δημοτών μας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων λόγω του κορωνοΐού.

Σήμερα μετά τη λήψη των μέτρων, που οι επιστημονικοί φορείς και η κυβέρνηση είχαν αποφασίσει και εφαρμόστηκαν από όλους μας, καταφέραμε στο Δήμο μας αλλά και στο νομό Λακωνίας γενικότερα , να μην επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα της πανδημίας.

Οφείλουμε για αυτό να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας :

1.Στους εργαζόμενους του Δήμου μας, που όλο αυτό το διάστημα μέσα σε αντίξοες συνθήκες κατάφεραν τα μέγιστα.

2.Στην πολιτική προστασία του Δήμου μας.

3.Στους γιατρούς, στο νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου μας και των υπολοίπων δομών υγείας.

4.Στους εργαζομένους στα super market, στους εργαζόμενους ως Delivery , και όλους τους άλλους που εξυπηρετούσαν όλους εμάς , ενώ βρισκόμασταν στο σπίτι .

Τώρα μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων πρέπει όλοι μας να συνεχίσουμε να ακολουθούμε και να εφαρμόζουμε αυτά που οι επιστήμονες και η πολιτεία μας συνιστά.

Υποχρέωση του Δήμου είναι να προχωρήσει στη λήψη μέτρων ανακούφισης και στήριξης όλων των δημοτών μας.

Εμείς ως Δημοτική Παράταξη :

Ψηφίσαμε την πρόταση του Δημάρχου για μείωση κατά 34% των τελών για τα τραπεζοκαθίσματα.

Πρέπει τώρα να εξετάσουμε την δυνατότητα παραχώρησης επί πλέον Δημοτικών χώρων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, διευκολύνοντάς τους επαγγελματίες να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες, με την προϋπόθεση ότι δεν θα μειώσουν το προσωπικό τους και βέβαια η παραχώρηση αυτή να μην εμποδίζει την διέλευση των πεζών και να υπάρχει δυνατότητα διέλευσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής με θέμα .«Περί απαλλαγής είσπραξης τελών καθαριότητας-φωτισμού και φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων , σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-2019», προτείναμε :

Η αναστολή είσπραξης τελών να ισχύει για 6 μήνες και να επαναξιολογηθεί στο τέλος του συγκεκριμένου διαστήματος

Συγκεκριμένα:

Ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού

Απαλλαγή

α) κατά 100% για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που ανεστάλη η λειτουργία τους.

β)κατά 100% των εργαζομένων που απολύθηκαν λόγω κορωνοϊού και των πολιτών που το εισόδημά τους μειώθηκε κατά 50%.

γ)κατά 50% των επιχειρήσεων που λειτουργούν με περιορισμένη δραστηριότητα και περιορισμένο αριθμό εργαζομένων , λόγω εκτάκτων μέτρων.

Τέλος ακαθάριστων εσόδων και τέλος παρεπιδημούντων

Απαλλαγή είσπραξης έως 31/12.

Τόκοι και προσαυξήσεις

Απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων στις οφειλές όλων των δημοτών μέχρι 31/12.

Ενοίκια

Μείωση καταβολής ενοικίου κατά 40% σε όσα Δημοτικά ακίνητα που στεγάζονται επιχειρήσεις ή καταστήματα και σταμάτησαν την λειτουργία τους και αναφέρονται στη λίστα της υπ΄αρ.ΑΑ/1053/20.03.20 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών.



Προτείναμε επίσης:

Οι Σχολικές Επιτροπές να προχωρήσουν στην απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων των κυλικείων των σχολείων για όσο διάστημα παραμένουν κλειστά.

Αν κάποιες περιπτώσεις από τις ανωτέρω δεν τις καλύπτει η ΠΝΠ, να ζητήσουμε με συμπληρωματική πράξη να ενταχθούν και αυτές.

Τέλος με πρότασή μας προς τον κ.Δήμαρχο ζητήσαμε και εισακουστήκαμε να αναβληθεί η συνεδρίαση που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ για την τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης, πράγμα που όμως σήμερα επανέρχεται σε συνεδρίαση διά περιφοράς, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα προτείνοντας υπερβολικές αυξήσεις σε περίοδο μεγάλης ανησυχίας και πρωτόγνωρης αβεβαιότητας.

Πρέπει η διοίκηση της ΔΕΥΑ να επιδείξει υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να μετακυλίσει το υψηλό ενεργειακό κόστος , κυρίως λόγω της αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, στους καταναλωτές.

Είχαμε τονίσει:

Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να μπορεί η ΔΕΥΑΣ να παρέχει συνεχώς υγιεινό και καθαρό νερό στους πολίτες .

Βλέποντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας, προτείναμε 25% μείωση σ΄όσους πληρώσουν εφάπαξ τις οφειλές τους προς την επιχείρηση (ΔΕΥΑΣ) και έγινε πράξη με απόφαση του ΔΣ κατά 20%.

Η εφαρμογή αυτού του μέτρου αρχίζει να αποδίδει και να έχει ήδη αυξηθεί η εισπραξιμότητα της ΔΕΥΑΣ.

Πρέπει εκτός των άλλων ο Δήμος και η ΔΕΥΑ προκειμένου να ανακάμψουν οικονομικά , από την μείωση κυρίως της εισπραξιμότητάς τους, να διεκδικήσουν από την πολιτεία:

1)Έκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα αποτρέψει την οικονομική κατάρρευσή τους από την μείωση των ανταποδοτικών τελών και άλλων φόρων.

2)Ανασχεδιασμό και παράταση του προγράμματος επιχορήγησης των Δήμων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και εξόφλησης υποχρεώσεων λόγω τελεσιδικίας, δικαστικών αποφάσεων ή διαταγών πληρωμών (πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ) καθώς και συμπλήρωση της επιλεξιμότητας των δαπανών για αποφάσεις που αφορούν εργασιακές διαφορές και απαλλοτριώσεις.

3)Άμεση υπαγωγή των στο καθεστώς ανακούφισης των πληττόμενων κλάδων, με όλες τις αναστολές που αυτή συνεπάγεται (αναστολή καταβολής φόρων,ασφαλιστικών εισφορών κ.λ.π.)

4)Μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, που με την τελευταία αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 20% περίπου αυξάνοντας το ενεργειακό κόστος στις περιπτώσεις άντλησης νερού (ύδρευσης και άρδευσης).

5)Μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. για το νερό και την αποχέτευση στον χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α. 6%



Για την Δημοτική Παράταξη

Ο επικεφαλής

Βαγγέλης Βαλιώτης

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ