Δήμος Μονεμβασίας: Ενημέρωση παραγωγών για τις ζημιές στη φυτική παραγωγή από δυσμενή καιρικά φαινόμεναΟ Δήμος Μονεμβασίας και οι ανταποκριτές ΕΛ.Γ.Α. του Δήμου ανακοινώνουν τα εξής:

Σχετικά με τους όψιμους παγετούς Μαρτίου 2020 που επικράτησαν στην περιοχή Δ.Ε. Μολάων και Κοινότητας Ασωπού, οι οποίοι προκάλεσαν κάψιμο της νεαρής βλάστησης αλλά και κλάδων σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών, επιτραπέζιων και λαδοελιών και σύκων, με αποτέλεσμα να επηρεάσουν την καρπόδεση της τρέχουσας περιόδου, καθώς και για τις υπερβολικές θερμοκρασίες (καύσωνας) που επικράτησαν κατά το διάστημα 15-18 Μαΐου 2020 σε όλη την επικράτεια του Δήμου, οι οποίες επίσης αναμένεται να προκαλέσουν ζημιά στην αναμενόμενη καρποφορία κυρίως ελαιοδέντρων και εσπεριδοειδών (πτώση και ατελή ανάπτυξη σχηματιζόμενων καρπών), έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και οι σχετικές αναγγελίες στο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.), όπου εντάσσονται τέτοιου είδους ζημιές (μη ηρτημένη παραγωγή).

Επιπλέον, έχει κληθεί επανειλημμένα το αρμόδιο υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Τρίπολης, το οποίο έχει ανταποκριθεί και επισκεφθεί σε τακτά χρονικά διαστήματα τις πληγείσες περιοχές και καλλιέργειες του Δήμου.

Η παρακολούθηση της πορείας της ζημιάς θα εξακολουθήσει και στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα για το μέγεθος της ζημιάς κατά καλλιέργεια.

Επειδή οι διαδικασίες αποζημίωσης των προγραμμάτων Κ.Ο.Ε. είναι χρονοβόρες, δεν υποβάλλονται δηλώσεις ζημιάς σε αυτό το στάδιο αλλά κατόπιν έγκρισης κάθε προγράμματος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για να λάβουν ενισχύσεις οι παραγωγοί θα πρέπει εκτός των άλλων:
Α) η παραγωγή του έτους ζημιάς να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος (καλλιέργεια) σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας σε ποσοστό 30% και πάνω, σε σχέση με την μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας.
Β) να τεκμηριώνεται επιστημονικά από Επιτροπή, η οποία ορίζεται από το ΥπΑΑΤ ότι η απώλεια παραγωγής είναι αποτέλεσμα μιας δυσμενούς καιρικής συνθήκης.
Γ) τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών.
Δ) να εγκριθεί δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (κονδύλια από τον Εθνικό προϋπολογισμό).

Όταν υπάρξει εξέλιξη σχετικά με τα παραπάνω, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση και οδηγίες προς τους παραγωγούς.

Σχόλια

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE