Φεβρωνία Πατριανάκου: Η «επικηρυγμένη» Μεγάλη Εβδομάδα είναι εδώ


Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Η «επικηρυγμένη» Μεγάλη Εβδομάδα είναι εδώ. Εβδομάδα των Παθών χωρίς καμπάνες, με άδειες εκκλησίες. Με Εσταυρωμένο χωρίς λουλούδια και δάκρυα και Επιτάφιο χωρίς συνοδεία. Όλα μπορούμε να τα καταλάβουμε γιατί η προστασία της ανθρώπινης ζωής επιβάλλει προσωπικές και συλλογικές στερήσεις. Γι’ αυτό και κάνουμε θυσίες. Όλοι μας. Στερούμαστε θεμελιωδών δικαιωμάτων μας, γιατί πρέπει από αυτή την πανδημία ο λαός μας να βγει Νικητής και να μετράμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
Θα παρακαλούσα λοιπόν, κάποιοι που εκφέρουν δημόσιο λόγο ή κατέχουν δημόσια αξιώματα, να προσέξουν να μην προκαλούν το θρησκευτικό συναίσθημα με ακρότητες λόγου και έργων.
Σταματώ εδώ…
Θα βιώσουμε το «επικηρυγμένο» Πάσχα με την ελπίδα ότι το Φως της Ανάστασης θα έρθει στα σπίτια όλων μας.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Η απάντηση μου στην ερώτηση καλού φίλου: Γιατί "επικηρυγμένο" Πάσχα;
Αγαπητέ μου φίλε ...., φαίνεται ότι έχω καταλάβει λάθος ότι ο ερχομός της Μεγάλης Εβδομάδας αντιμετωπιζόταν με υπερβολικό τρόπο, από πλευράς καθημερινού briefing και μέσων Ενημέρωσης, ως η εβδομάδα της μεγάλης καταστροφής. Φαίνεται ότι μόνο εμένα ενοχλούσε η διαρκής στοχοποίηση της Εκκλησίας και η μεγιστοποίηση των λαθών μεμονωμένων κληρικών και πιστών. Μάλλον ιδέα μου είναι, η αντιμετώπιση των πιστών περίπου ως θρησκόληπτων τριτοκοσμικών. Απαγόρευση καμπάνας και μεγαφωνικών στις εκκλησίες, για να μην συνωστιστούν στους αύλειους χώρους, οι ίδιοι άνθρωποι, που μπορούν να πάνε άφοβα στις λαϊκές και στα super market.
Μάλλον ιδέα μου είναι, τα ατέλειωτα προληπτικά ρεπορτάζ για τις εκκλησίες, αλλά δεν είδα κανένα για τις επικίνδυνες πιθανές εστίες μόλυνσης και εξάπλωσης του ιού ( καταυλισμούς, hot spot, φυλακές, αστέγους κλπ) και για τα μέτρα που είχαν ληφθεί. Και βέβαια πόσοι επικεντρώθηκαν στην μετακίνηση, αυτό το διάστημα, παράνομων μεταναστών στην ενδοχώρα, με ελάχιστα μέσα προφύλαξης και για τους ίδιους αλλά και τους συνοδούς αστυνομικούς;
Για να καταλήξω, με ενοχλεί η υπερβολή, η υποτίμηση και η απαξίωση. Αναγκαία τα μέτρα και η τήρηση τους απ’ όλους μας, αλλά αναγκαίος και ο σεβασμός του θρησκευτικού συναισθήματος σε μια ούτως ή άλλως πολύ δύσκολη Πασχαλιά. Ας μη ήταν κάθε μέρα αυτός ο υπέροχος άνθρωπος και επιστήμονας, κος Τσιόδρας που με γνώση, ταπεινότητα, σεμνότητα και τρυφερότητα απευθύνεται στο λαό...

Σχόλια

Πρόσφατες καταχωρήσεις

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

PIZZA PALACE

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

WAY CUP

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

KOTRONAS FLOWER

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

e-click

ΠΛΑΓΑΚΗΣ

ESTHIQUE

ΤΕΝΤΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΣ

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

Asfalismenos.gr

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

SPARTA LUXURY

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΜΑΜΑΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΙΚΗ

ΚΑΘ΄ΕΚΑΣΤΗΝ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

ΟΔΗΓΟΣ