Φεβρωνία Πατριανάκου: Η «επικηρυγμένη» Μεγάλη Εβδομάδα είναι εδώ


Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Η «επικηρυγμένη» Μεγάλη Εβδομάδα είναι εδώ. Εβδομάδα των Παθών χωρίς καμπάνες, με άδειες εκκλησίες. Με Εσταυρωμένο χωρίς λουλούδια και δάκρυα και Επιτάφιο χωρίς συνοδεία. Όλα μπορούμε να τα καταλάβουμε γιατί η προστασία της ανθρώπινης ζωής επιβάλλει προσωπικές και συλλογικές στερήσεις. Γι’ αυτό και κάνουμε θυσίες. Όλοι μας. Στερούμαστε θεμελιωδών δικαιωμάτων μας, γιατί πρέπει από αυτή την πανδημία ο λαός μας να βγει Νικητής και να μετράμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
Θα παρακαλούσα λοιπόν, κάποιοι που εκφέρουν δημόσιο λόγο ή κατέχουν δημόσια αξιώματα, να προσέξουν να μην προκαλούν το θρησκευτικό συναίσθημα με ακρότητες λόγου και έργων.
Σταματώ εδώ…
Θα βιώσουμε το «επικηρυγμένο» Πάσχα με την ελπίδα ότι το Φως της Ανάστασης θα έρθει στα σπίτια όλων μας.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Η απάντηση μου στην ερώτηση καλού φίλου: Γιατί "επικηρυγμένο" Πάσχα;
Αγαπητέ μου φίλε ...., φαίνεται ότι έχω καταλάβει λάθος ότι ο ερχομός της Μεγάλης Εβδομάδας αντιμετωπιζόταν με υπερβολικό τρόπο, από πλευράς καθημερινού briefing και μέσων Ενημέρωσης, ως η εβδομάδα της μεγάλης καταστροφής. Φαίνεται ότι μόνο εμένα ενοχλούσε η διαρκής στοχοποίηση της Εκκλησίας και η μεγιστοποίηση των λαθών μεμονωμένων κληρικών και πιστών. Μάλλον ιδέα μου είναι, η αντιμετώπιση των πιστών περίπου ως θρησκόληπτων τριτοκοσμικών. Απαγόρευση καμπάνας και μεγαφωνικών στις εκκλησίες, για να μην συνωστιστούν στους αύλειους χώρους, οι ίδιοι άνθρωποι, που μπορούν να πάνε άφοβα στις λαϊκές και στα super market.
Μάλλον ιδέα μου είναι, τα ατέλειωτα προληπτικά ρεπορτάζ για τις εκκλησίες, αλλά δεν είδα κανένα για τις επικίνδυνες πιθανές εστίες μόλυνσης και εξάπλωσης του ιού ( καταυλισμούς, hot spot, φυλακές, αστέγους κλπ) και για τα μέτρα που είχαν ληφθεί. Και βέβαια πόσοι επικεντρώθηκαν στην μετακίνηση, αυτό το διάστημα, παράνομων μεταναστών στην ενδοχώρα, με ελάχιστα μέσα προφύλαξης και για τους ίδιους αλλά και τους συνοδούς αστυνομικούς;
Για να καταλήξω, με ενοχλεί η υπερβολή, η υποτίμηση και η απαξίωση. Αναγκαία τα μέτρα και η τήρηση τους απ’ όλους μας, αλλά αναγκαίος και ο σεβασμός του θρησκευτικού συναισθήματος σε μια ούτως ή άλλως πολύ δύσκολη Πασχαλιά. Ας μη ήταν κάθε μέρα αυτός ο υπέροχος άνθρωπος και επιστήμονας, κος Τσιόδρας που με γνώση, ταπεινότητα, σεμνότητα και τρυφερότητα απευθύνεται στο λαό...

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ