Ερώτηση Βελόπουλου για Εγκατάσταση ΧΥΤΥ σε περιοχή NATURA στη Λακωνία


ΠΡΟΣ : Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ : «Εγκατάσταση ΧΥΤΥ σε περιοχή NATURA στη Λακωνία»


Κύριε Υπουργέ,

σύμφωνα με ηλεκτρονικά τοπικά δημοσιεύματα, με αποφάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στην θέση Ξηροκάμπια της Δημοτικής Κοινότητας Σκάλας έχει δρομολογηθεί η ίδρυση και λειτουργία Μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) και χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) για όλη τη Λακωνία, μέσω προγράμματος σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Η μονάδα αυτή πρόκειται βρίσκεται σε απόσταση 430 μέτρων από την κοίτη του Ευρώτα και εντός της προστατευόμενης περιοχής δικτύου NATURA με κωδικό GR2540003.

Η περιοχή που θα εγκατασταθεί το έργο (θέση "Ξηροκάμπια") είναι υψηλής παραγωγικότητας με αρδευόμενους ελαιώνες και βρίσκεται πάνω από υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα από τον οποίο αρδεύεται και υδρεύεται μεγάλη έκταση του Δήμου Ευρώτα και της ευρύτερης περιοχής μέσα από το σύμπλεγμα πηγών Ευρώτα-Βασιλοπόταμου.

Επί πλέον, η ύπαρξη σπηλαίου σε μικρή απόσταση (1km) από την τοποθεσία, με αξιόλογο διάκοσμο, όπως φαίνεται από την έρευνα της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας το 2015, αποδεικνύει την μορφολογία της περιοχής που αποτελείται από Καρστικά Υδατοπερατά πετρώματα.


Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.Ποιά η λογική της δημιουργίας του ΜΕΑ και ΧΥΤΥ στην ως άνω περιοχή, δεδομένου ότι βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής NATURA;
2.Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εγκατάσταση και λειτουργία του έργου στην ως άνω τοποθεσία;
3.Τι προτίθεσθε να πράξετε, ώστε να μην πληγεί η αγροτική παραγωγή της περιοχής;

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Σχόλια

Πρόσφατες καταχωρήσεις

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

PIZZA PALACE

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

WAY CUP

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

KOTRONAS FLOWER

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

e-click

ΠΛΑΓΑΚΗΣ

ESTHIQUE

ΤΕΝΤΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΣ

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

Asfalismenos.gr

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

SPARTA LUXURY

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΜΑΜΑΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΙΚΗ

ΚΑΘ΄ΕΚΑΣΤΗΝ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

LAKONIA-REALESTATE.GR