Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ




Ευρύτατη σύσκεψη για το σύνολο των θεμάτων της Μονεμβασίας πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου στο Δημαρχείο Μονεμβασίας από τον Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρο Βερούτη , με την συμμετοχή της περιφερειακής Συμβούλου Μαργαρίτας Σπυριδάκου , της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων ( 5η ΕΦΑΛΑΚ ) Ευαγγελίας Πάντου , της Κωνσταντίνας Ντουβή , αρχιτέκτονα της 5ης ΕΦΑΛΑΚ του Παναγιώτη Παναγάκη Διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη Λακωνία και το Δημήτρη Φλωράκο από το υποστηρικτικό γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη . Από το Δήμο Μονεμβασίας συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Σταύρος Χριστάκος , ο πρόεδρος της Κοινότητας Μονεμβασίας Παναγιώτης Γράφος , η Δημοτική Σύμβουλος Μαρία Χαραμή .
Συνοπτικά το θέματα της σύσκεψης :
1ο) . Δρόμος Γέφυρας Κάστρου Η περιφέρεια Πελοποννήσου έχει συμπεριλαβει στον προϋπολογισμό 2020 πίστωση 100.000 € για την εκπόνηση μελέτης του δρόμου Γέφυρας Κάστρου η οποία θα περιλαμβάνει την στερέωση , ανακατασκευή της Γέφυρας και την ανάπλαση του δρόμου που οδηγεί στο Κάστρο καθώς και του χώρου στα ΦΤΕΡΑ ,ακριβώς μετά την γέφυρα . Η μελέτη θα περιλαμβάνει την κατασκευή πεζοδρομίου , διαμόρφωσης χώρου στάθμευσης , βελτίωση και επέκτασης του φωτισμού του δρόμου και του χώρου στα φτερά , αλλαγή στο οδόστρωμα του δρόμου κτλ . Για την εκπόνηση της μελέτης θα γίνει προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου , του Δήμου Μονεμβασίας , της Εφορείας Αρχαιοτήτων . Η αναγκαιότητα ανάπλασης του δρόμου Γέφυρας Κάστρο είχε διαπιστωθεί από την επίσκεψη του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα στη Μονεμβασία , ο όποιος μας είχε διαβεβαιώσει ότι η περιφέρεια θα αναλάβει το κόστος μελέτης και της υλοποίησης του έργου .
Σε αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο δρόμο μετά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι η κατασκευή πεζοδρομίου στα περισσότερα σημεία μπορεί να γίνει χωρίς να μειωθεί ιδιαίτερα το πλάτος του οδοστρώματος .
Για τα υπόλοιπα θέματα του Κάστρου εξετάστηκε το θέμα της στερέωσης των βραχωδών πρανών στην πλευρά του βράχου κατά μήκος του δρόμου Γέφυρας Κάστρου . Όπως είναι γνωστό έχει ενταχθει με απόφαση του περιφερειάρχη στο ΕΣΠΑ η στερέωση των βραχωδών πρανών στο τμήμα του βράχου πάνω από τον οικισμό του Κάστρου με πίστωση 2.500.000 € . Θα πρέπει να ξεκινήσει νέα μελέτη για την στερέωση των βραχωδών πρανών σε αυτό το τμήμα ενώ μπορεί σε ορισμένα επικίνδυνα τμήματα να γίνει άμεσα τεχνητή καθαίρεση των βράχων .
Με την κατάρρευση τμήματος στο τείχος της Άνω πόλης πάνω από την βόρεια πύλη που συνέβει το προηγούμενο διάστημα έχουν παρθεί μέτρα όπως η απαγόρευση διάβασης στο μονοπάτι πάνω από το κεντρικό δρόμο , έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες απο την Εφορεία Αρχαιοτήτων για χρηματοδότηση και άμεση αποκατάσταση .
Στο λιμανάκι της Κουρκούλας θα δοθεί άδεια στο δήμο για αποκατάσταση του καλντεριμιού και προστασία του χώρου από σπηλαιώσεις , ενώ στο κεντρικό καλντερίμι θα δοθεί άδεια για διαμόρφωση του καλντεριμιού ώστε να μην είναι ολισθηρό , ήδη εκτελείται εργασία βελτίωσης του καλντεριμιου .
Στην κεντρική πύλη και προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο ανάπλασης θα γίνουν ανασκαφικές τομές άμεσα από υπαλλήλους της εφορείας αρχαιοτήτων με την οικονομική συνδρομή του Δήμου .
2ο ) Είσοδος εθνικό δίκτυο προς Μονεμβασία, όπως είναι γνωστό το Εθνικό δίκτυο στην είσοδο της Μονεμβασίας έχει υποστεί σημαντικές φθορές λόγω της κατασκευής δικτύου αποχέτευσης ύδρευσης, το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί μέσω της κατασκευής ασφαλτοτάπητα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο παραπάνω σημείο 400 μέτρα κάθε χρόνο , παράλληλα ο Δήμος Μονεμβασίας έχει συμπεριλάβει τμήματα του δρόμου στο τεχνικό του πρόγραμμα.
3ο )Δρόμος Αγίου Φωκά – Μονεμβασίας
Όπως γνωρίζουμε μετά την κατασκευή του δρόμου Αγίου Φωκά – Νεάπολη που συνέδεσε τη Μονεμβασία με τα Βάτικα , η βελτίωση του δρόμου Μονεμβάσια – Αγιος Φωκάς και ειδικότερα στο τμήμα Νόμια – Άγιο Φωκά και ειδικότερα στο τμήμα Νόμια – Άγιο Φωκά είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη αφού καθημερινά διέρχεται μεγάλο πλήθος οχημάτων.
Για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού θέματος η Περιφέρεια έχει στον προϋπολογισμό του 2020 δεσμεύσει 1.200.000 € από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την εκπόνηση μελέτης, η οποία θα περιλαμβάνει νέα χάραξη του δρόμου ώστε στα δύσκολα σημεία να απομακρυνθεί από τον αιγιαλό και την παραλία. Το ευχάριστο είναι ότι έχουν συνταχθεί τα τεύχη δημοπράτηση οπότε θα δημοπρατηθεί άμεσα η μελέτη.
4ο )Πάρκο κατασκευής τεχνητών υφάλων.
Παρουσιάστηκε η μελέτη που έχει εκπονηθεί από την εταιρεία και προβλέπει την κατασκευή τεχνητών υφάλων στη θέση Πορι για εμπλουτισμό των αλιευμάτων .
5ο ) Μαρίνα Μονεμβασίας
Η εταιρεία ΔΟΜΙΚΗ Κρήτης ανάδοχος του έργου κατασκευής προσήνεμου μώλου στη Μαρίνα Μονεμβασίας έχει κληθεί να υπογράψει σύμβαση για την εκτέλεση του έργου επέκτασης του προσήνεμου μώλου κατά 50 περίπου μέτρα και προστασία της Μαρίνας με τεχνητούς και φυσικούς ογκόλιθους.
Η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών άδειων για τα κτήρια που υπάρχουν στη χερσαία ζώνη της Μαρίνας αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα και τέθηκε συνολικά το θέμα ολοκλήρωσης της Μαρίνας, η οποία έχει ξεκινήσει από το 1990 και μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί . Το συνολικό κόστος για την ολοκλήρωση της είναι περίπου 5.000.0000 € και ο Αντιπεριφερειάρχης έδωσε τη διαβεβαίωση ότι στοχος της Περιφέρειας είναι η ολοκλήρωση του έργου .
Από την πλευρά μας να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρο Βερούτη για την άριστη συνεργασία με το Δήμο Μονεμβασίας και για το άμεσο και ουσιαστικό ενδιαφέρον για την προώθηση και επίλυση των θεμάτων της ιστορικής Μονεμβασιάς . Η χθεσινή σύσκεψη παρήγαγε ουσιαστικά αποτελέσματα αφού με πρωτοβουλία του συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφέρειας αλλά και η Εφορεία Αρχαιοτήτων ώστε να γίνει άμεσος και συγκεκριμένος ο τρόπος προώθησης κάθε θέματος . Ευχαριστούμε την Περιφερειακή σύμβουλο Μαργαρίτα Σπυριδάκου την προϊσταμένη της 5ης ΕΦΑΛΑΚ Ευαγγελία Πάντου και τα υπηρεσιακά στελέχη για την συμμετοχή τους

Μονεμβάσια 20 Φεβρουαρίου 2020

Σταύρος Χριστάκος
Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μονεμβασίας

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ