Λεωνίδας Γρηγοράκος: Ήρθε η στιγμή να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την επιστροφή της Μεταρρυθμιστικής Σοσιαλδημοκρατίας στην πολιτική ζωή


Η επιστροφή της Ελλάδας σε μια φυσιολογική πολιτική ζωή ήταν ζητούμενο της τελευταίας δεκαετίας, αφού την εποχή της κρίσης επικράτησαν οι ακραίες δυνάμεις, είτε αριστερόστροφες είτε δεξιόστροφες.

Η κυριαρχία του λαϊκισμού έπληξε δραστικά τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Το άλλοτε παντοδύναμο ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στη δίνη μιας μεγάλης περιπέτειας. Η επιχείρηση διαμελισμού του υπήρξε στρατηγικός στόχος των αντιπάλων του. Λεηλατώντας το επεδίωξαν να εδραιώσουν την εμβέλεια και την απήχησή τους στο πολιτικό Κέντρο. Μητσοτάκης και Τσίπρας, ενδυόμενοι τον κεντρώο μανδύα, ανταγωνίζονται για το ποιος θα κληρονομήσει τη δημοκρατική παράταξη, οδηγώντας το ΚΙΝΑΛ σε κατάσταση ασφυξίας. Η συρρίκνωση και ο μαρασμός του Κινήματος Αλλαγής ευνοεί τα σχέδιά τους.

Ο ζωτικός χώρος της Μεταρρυθμιστικής Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας ανήκει σε όλους εκείνους που με την ιστορία, την προσφορά και το έργο τους, άλλαξαν τη μοίρα της πατρίδας μας. Έθεσαν τέλος στο μετεμφυλιακό κράτος. Αναζωογόνησαν τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ενέταξαν την Ελλάδα στον στενό πυρήνα των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Την εκσυγχρόνισαν, διασφαλίζοντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αντιμετώπισαν τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, δημιουργώντας μεγάλα έργα υποδομής.

Στον χώρο της Μεταρρυθμιστικής Σοσιαλδημοκρατίας επενδύει σήμερα η πλειονότητα των πολιτών, προσδοκώντας την ανάταξη του τόπου, της οικονομίας και της κοινωνίας. Το έλλειμμα πολιτικής έκφρασης καθίσταται καίριο στρατηγικό ζήτημα. Το αίτημα για την ανασύνθεση της Σοσιαλδημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, αναδεικνύεται σε άμεση προτεραιότητα για τον κόσμο της εργασίας, της παραγωγής, της επιστήμης, της διανόησης. Και προπαντός της νέας γενιάς, που καθημερινά διαπιστώνει ότι οι διακηρύξεις για ίσες ευκαιρίες παραμένουν κενό γράμμα.

Η επανάκαμψη της Σοσιαλδημοκρατίας με έμφαση στο κοινωνικό κράτος δεν αποτελεί μόνο μια προσδοκία όσων αναζητούν νέα πολιτική έκφραση. Συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για να απεξαρτηθεί η Ελλάδα από τη διελκυστίνδα των συντηρητικών και λαϊκίστικων επιλογών και πρακτικών.

Τώρα που απομυθοποιήθηκαν οι ανεδαφικές και ψευδεπίγραφες διακηρύξεις, σήμερα που δοκιμάζονται οι νόθες μεταρρυθμιστικές επαγγελίες, ήρθε η στιγμή να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την επιστροφή της Μεταρρυθμιστικής Σοσιαλδημοκρατίας στην πολιτική ζωή.

Η Δημοκρατική παράταξη ούτε διαμελίζεται ούτε διαμοιράζεται ούτε λεηλατείται για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών επιδιώξεων. Η αξία της επιτάσσει την αυθυπαρξία και την αυτοτέλειά της. Η αναγέννησή της είναι μονόδρομος.


Άρθρο Λεωνίδα Γρηγοράκου* στην εφημερίδα "Τα Νέα".
Παρασκευή, 14/2/2020

*Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι Γιατρός – Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ