Αρθρο του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα στο “Βήμα”


Τις προοπτικές της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την δυναμική που πρέπει να υπάρξει -“ µε προγραμματισμό, σχεδιασμό, αξιοποίηση των πολύτιμων πόρων και κυρίως µε τη συνεργασία και την ενότητα”- προκειμένου να βρεθεί στον δρόμο της ανάπτυξης, αναλύει ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα, Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, σε ειδικό ένθετο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, που περιλαμβάνεται στην πρωτοχρονιάτικη έκδοση της εφημερίδας “Το Βήμα”.
Αναλυτικά, στο άρθρο του περιφερειάρχη, με τίτλο “Κινητοποίηση για την ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου”, αναφέρονται τα εξής:
“Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρά τα έξοχα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τις δυνατότητες που πραγματικά έχει.
Η Περιφέρεια, που διαθέτει πάνω από το 50% των προβεβληµένων αρχαιολογικών χώρων της χώρας (Σπάρτη, Μυστράς, Αρχαία Μεσσήνη, Επίδαυρος, Μυκήνες, Τίρυνθα, Αρχαία Νεμέα και πολλούς άλλους), περιοχές ασύγκριτου φυσικού κάλλους, άριστες κλιματολογικές συνθήκες και που αποτελεί χώρο παραγωγής όλων των προϊόντων μεσογειακής διατροφής, πλήττεται από τη μετανάστευση των πιο δυναμικών ηλικιών, από τη συνεχή πληθυσμιακή συρρίκνωση και την οικονομική στασιμότητα.
Η απουσία στρατηγικής και προγραμματισμού, η κακή αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Πόρων, η έλλειψη των µενάλων έργων για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και τη συγκράτηση του πληθυσμού, οδήγησαν στην αρνητική κατάσταση του σήµερα που πρέπει να αναστραφεί.
Είναι επιτακτική η ανάγκη, λοιπόν, για γενική κινητοποίηση και αξιοποίηση όλων των δυνάµεων, µε σχεδιασμό, προγραµµατισµό και συγκεκριμένες στοχεύσεις, ώστε η Πελοπόννησος να αποκτήσει και πάλι τον δυναμισμό της και να πολλαπλασιάσει την εθνική προσφορά της.
Και η κινητοποίηση πρέπει να στοχεύσει:
– Στην αναβάθµιση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.
– Στη βελτίώση της προσβασιµότητας, στη συντήρηση καὶ στην προβολή των αρχαιολογικών χώρων, σε συνδυασμό µε την οργάνωση πολιτιστικών διαδρομών (το ΔΙΑΖΩΜΑ µάς δείχνει τον δρόμο).
– Στην άµεση επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής µέχρι το Ναύπλιο σε πρώτη φάση.
– Στον επανασχεδιασµό της τουριστικής πολιτικής, ώστε να υπάρξει αύξηση των εσόδων -τώρα η Πελοπόννησος συμμετέχει µε 2,5% περίπου στα έσοδα από τον Τουρισμό.
– Στην πρόταξη περιβαλλοντικών ζητημάτων, από την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριµµάτων, µέχρι την ορθολογική διαχείριση του υδατικού δυναμικού και την ανάδειξη των ορεινών μονοπατιών.
– Στην αύξηση των εξαγωγών σε προϊόντα µε εξαιρετική δυναµική, όπως για παράδειγµα το κρασί, το λάδι, τα κηπευτικά.
– Στη βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής για επενδύσεις και πολλά άλλα.
Η Πελοπόννησος µε τα ασύγκριτα πλεονεκτήματα, τη σπουδαία ιστορία και τη µεγάλη παράδοση έχει όλεςτις προϋποθέσεις για µια σπουδαία πορεία.
Οµως, η πορεία του κάθε τόπου προσδιορίζεται κυρίως από τους ανθρώπους του. Οι Πελοποννήσιοι, λοιπόν, έχουν τον πρώτο και κύριο λόγο για την ανασυγκρότηση της περιοχής τους µε προγραμματισμό, σχεδιασμό, αξιοποίηση των πολύτιμων πόρων και κυρίως µε τη συνεργασία και την ενότητα”.

Σχόλια

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

NEOPTIC

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ