Στ.Αραχωβίτης: Αδύνατο να πληρώσουν οι αγρότες διπλάσιες εισφορές


Ούτε ένας στους δύο αγρότες δεν πλήρωνε εισφορές όταν το κατώτατο κλιμάκιο ήταν στα 135 ευρώ, σήμερα σε αυτό το κλιμάκιο είναι το 80% των αγροτών, είναι αδύνατο να πληρώσουν 220 ευρώ μηνιαίως εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τις προθέσεις Βρούτση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τόνισε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

Εάν ισχύουν οι πληροφορίες για τις προθέσεις του Γ. Βρούτση και της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τους αγρότες και γενικότερα τους ελεύθερους επαγγελματίες, μιλάμε για αύξηση της επιβάρυνσης στους αγρότες της τάξης του 100%, είπε ο κ. Αραχωβίτης. Σήμερα, πάνω από 80% των αγροτών πληρώνει τις χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, 114 ευρώ το μήνα. Εάν η κατώτερη κλίμακα αυξηθεί στα 220 ευρώ, μιλάμε για αύξηση που είναι σχεδόν διπλασιασμός.

Οι αγρότες, προστατεύονται στην Ελλάδα συνταγματικά και σε όλη την Ευρώπη επειδή το επάγγελμα έχει χαμηλότερο μέσο όρο εισοδήματος από όλα τα άλλα. Εάν πάμε σε πλήρη εξίσωση στην ίδια ασφαλιστική κατηγορία, την ελάχιστη, με όλους τους μη μισθωτούς, ο αγρότης είναι σίγουρο ότι δεν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει, υπογράμμισε ο ίδιος.

Αυτό το λένε τα στοιχεία, συνέχισε, στον παλιό ΟΓΑ, προ ΕΦΚΑ, είχαμε εισπραξιμότητα 49%, ένας στους δύο κατάφερνε να πληρώσει, όταν το κατώτατο κλιμάκιο ήταν γύρω στα 135 ευρώ. Και τώρα συζητείται διπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον αγροτικό κόσμο με τα αβέβαια εισοδήματα, λόγω κλιματικής αλλαγής, διεθνών συνθηκών τιμών (όπως φέτος με το ελαιόλαδο και την βρώσιμη ελιά, όπου η Ισπανία, πρώτος εξαγωγέας στις ΗΠΑ έχει τιμές 35% κάτω από τον μ.ό. της περασμένης πενταετίας με τους δασμούς Τραμπ).

Σχόλια

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

KOTRONAS FLOWER

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

e-click

ΠΛΑΓΑΚΗΣ

ESTHIQUE

ΤΕΝΤΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΣ

GRAD

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

Asfalismenos.gr

ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΤΟΥΜΑΝΗΣ

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΟΡΤΖΗΣ

SPARTA LUXURY

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΜΑΜΑΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΙΚΗ

ΚΑΘ΄ΕΚΑΣΤΗΝ

EURONICS

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

EINFO.GR