Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια των προτομών Γιάννη Ρίτσου και Νικηφόρου Βρεττάκου στο Γύθειο





Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα εκδήλωση αποκαλυπτηρίων προτομών των δύο κορυφαίων Λακώνων ποιητών μας, Γιάννη Ρίτσου και Νικηφόρου Βρεττάκου, στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος, αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο των δύο ποιητών επισημαίνοντας:

«Η Λακωνία, και η Μάνη ειδικότερα, υπήρξε μία από τις πηγές που ενέπνεαν τους δύο μεγάλους Ποιητές, όπως αυτό παρουσιάζεται σε πολλά από τα έργα τους. Η προσφορά τους στα Νεοελληνικά Γράμματα είναι τεράστια.

Σήμερα, φωτίζουμε με τις προτομές τους την πλατεία που βρίσκεται το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου μας, εκτελώντας, το πολιτιστικό μας χρέος αποτίνοντας τον οφειλόμενο σε αυτούς φόρο τιμής και αναγνώρισης.»

Στη συνέχεια, η κεντρική Ομιλήτρια της εκδήλωσης κα Μαρία Τσούλη, Δρ. Αρχαιολόγος – Προϊσταμένη του τμήματος προϊστορικών και κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο για την πρόσκληση και τον συνεχάρη για την εύστοχη πρωτοβουλία, χάρις στην οποία θα μπορούμε να θαυμάζουμε τις μαρμάρινες προτομές των δύο κορυφαίων Λακώνων ποιητών, αναφέρθηκε διεξοδικά στο βίο και το έργο τους.

Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο Γ’ και το Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης σε ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, αφού την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κόρη και η νύφη του αείμνηστου Νικηφόρου Βρεττάκου κα Τζένη Παπαδημητρίου και κα Τίνα Πετρούνια, τις οποίες και ευχαριστούμε θερμά.

Η κα Τζένη Παπαδημητρίου δεν έκρυψε τη συγκίνησή της, τόσο κατά τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου πατέρα της, όσο και κατά την ομιλία της, στην οποία μεταξύ άλλων είπε:

«Εκ μέρους της οικογένειάς μου και του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου, κατ’ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την εξαιρετική πρωτοβουλία να εγκαταστήσουν τις προτομές του Νικηφόρου Βρεττάκου και του Γιάννη Ρίτσου σε περίοπτη θέση στην όμορφη πόλη του Γυθείου.

Η ενέργεια αυτή, προφανώς αντανακλά στο έργο και την προσωπικότητα του ποιητή και νομίζουμε ότι εκτός των άλλων έχει και την έννοια της προβολής προτύπων που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία μας σήμερα και ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές.

Μοιάζει να είναι μια ακόμη επιστροφή του Νικηφόρου σήμερα στον τόπο του, απ’ όπου θα μπορεί να αντικρίζει τον επιβλητικό και μεγαλοπρεπή Ταΰγετο και τη θάλασσα και να συνομιλεί μαζί τους, όπως έκανε σε όλη του τη ζωή μέσα από το έργο του.

Εκπληρώνοντας και την επιθυμία του εκλιπόντος αδελφού μου θα ήθελα να γνωρίζετε, ότι το μικρό αυτό πνευματικό κέντρο που αποτελείται από το πατρικό μας σπίτι πλήρως ανακαινισμένο, το σπίτι του περαστικού και ένα μικρό αμφιθέατρο, είναι στη διάθεση των δύο γειτονικών δήμων, για να καλύψει ανάγκες, όπως τις οραματίστηκε ο Νικηφόρος και υλοποίησε ο αδελφός μου Κωστής.

Το Αρχείο Νικηφόρου στη Σπάρτη είναι στολίδι και καύχημα για τη Λακωνία στο σύνολό της.

Εύχομαι η πράξη σας να βρει μιμητές για το κοινό καλό!»

Τις προτομές, οι οποίες είναι τοποθετημένες σε λαξευμένες μανιάτικες πέτρινες βάσεις επί των οποίων υπάρχουν εγχάρακτα μέρη από τα έργα των ποιητών, σμίλεψε ο γλύπτης Πέτρος Γεωργαρίου, ο οποίος ανέφερε:

«Η φιλοξενία στη Μάνη θεωρείται ιερή υπόθεση. Ο Ρίτσος και Βρεττάκος δεν έχουν ανάγκη από τιμές.

Εμείς έχουμε ανάγκη να κατανοήσουμε το έργο τους. Την ποίηση, την τέχνη και να βελτιωθούμε πνευματικά και να διδαχθούμε από εκείνους τόσο από το έργο τους όσο και από τον τρόπο που έζησαν.

Σαν φάροι να μας φωτίζουν, να μας σκουντούν και να μας θυμίζουν ότι είμαστε συνεχιστές της κουλτούρας μας, του πολιτισμού μας, της Ελλάδας. Γιατί αυτοί οι δύο μέσα από τα έργα τους αυτό έκαναν, μίλαγαν Ελληνικά , Μουσικά, Μαθηματικά, Ποιητικά.»

Δύο μαθήτριες του Λυκείου Γυθείου, σχολείο που οι δύο δημιουργοί πήραν τα πρώτα τους εφόδια και καθιερώθηκαν στην πορεία τους ως λογοτεχνικές μορφές παγκόσμιας φήμης, απήγγειλαν έναν ποιητικό διάλογο που υπήρξε τότε ανάμεσα στους δύο κορυφαίους, σε δύσκολους καιρούς.

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ στεκόμενος ανάμεσα στους δύο ποιητές σημείωσε: «αξίζει να θυμόμαστε για μεν τον Γιάννη Ρίτσο το στίχο «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις», για δε τον Νικηφόρο Βρεττάκο τους στίχους για την αξία της ελληνικής γλώσσας «κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω ελληνικά».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία αφιερωμένη στη μελοποιημένη ποίηση των δύο ποιητών από τη συνθέτρια Πηγή Λυκούδη.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης, η Διοικητής 3ου Τάγματος Γυθείου κα Παναγιώτα Φραγκιάδου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Βασίλειος Τσιγαρίδης, ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης κ. Δημήτριος Γιαννημάρας, η Αντιδήμαρχος Σπάρτης κα Γεωργία Δεδεδήμου και ο Αντιδήμαρχος Μονεμβάσιας κ. Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, ο Διοικητής Π.Υ. Γυθείου κ. Κωνσταντίνος Γραφάκος, η Σημαιοφόρος Λ.Σ. κα Γεωργία Πολυμενάκου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου κα Ανθή Μπαλιτσάρη, εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπρόσωποι των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του τόπου και πλήθος κόσμου.

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ