ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΣΠΑΡΤΗΣ: Προβολή ταινίας με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 - Ομιλία με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Πόλεων




Η Πνευματική Εστία Σπάρτης συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις που γίνονται με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2019, στις 7:30 μμ στην αίθουσα «Γεώργιος Περδικλώνης» της ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ,

(Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου - ισόγειο) θα προβληθεί η ταινία: «ΟΥΡΑΝΟΣ»


Η ταινία αυτή, ασπρόμαυρη, παραγωγής 1962, σε σκηνοθεσία του Τάκη Κανελλόπουλου συμπεριλαμβάνεται στις καλύτερες αντιπολεμικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Το σενάριο βασίζεται σε αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο:


«…..Στη μακεδονική επαρχία δύο ζευγάρια, χωρίζουν με την έναρξη του πολέμου. Οι δύο άντρες πάνε στο μέτωπο της Αλβανίας. Πολεμούν πλάι-πλάι με τον δάσκαλο ο οποίος θα σκοτωθεί πρώτος. Στη συνέχεια, θα πέσουν και οι ίδιοι, το μέτωπο θα καταρρεύσει και το πένθος θα σκεπάσει τα πάντα……


………26 Οκτωβρίου 1940. Σε ένα φυλάκιο στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, η ζωή των στρατιωτικών κυλά ήρεμα. 29 Οκτωβρίου 1940. Έχει κηρυχθεί ο πόλεμος με τους Ιταλούς και οι στρατιώτες αλλάζουν μονάδες ανάλογα με την ειδικότητά τους. Άνοιξη 1941: Μετά την κατάκτηση της χώρας από τους Γερμανούς, οι στρατιώτες επιστρέφουν από τα μέτωπα του πολέμου, στα σπίτια τους με τα πόδια. Αξιοσημείωτη η τελευταία φράση: «ποιος μωρέ καίγονταν να ιδεί καπνό από το τζάκι του σπιτιού του και μετά ας πέθανε»………………»


Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου, η οποία έκανε διεθνή καριέρα, που ξεκίνησε το 1962 από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για να προβληθεί στο Φεστιβάλ των Καννών, στο Φεστιβάλ Νέας Υόρκης και, εκτός συναγωνισμού, στο Βερολίνο (1963).


(Οι πληροφορίες για την ταινία αντλήθηκαν από το σχετικό λήμμα της Βικιπαίδεια)


Ομιλία με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Πόλεων

Καθώς ο κόσμος βιώνει το μεγαλύτερο κύμα αστικής ανάπτυξης στην ιστορία του πλανήτη, με εκατομμύρια ανθρώπους να συρρέουν στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες πόλεις του κόσμου, οι πόλεις μπαίνουν κάτω από το μικροσκόπιο περισσότερο από ποτέ.


Πώς καλύπτουν τις ανάγκες των νέων τους κατοίκων οι πόλεις; Τί κάνει μια πόλη να ξεχωρίζει, και τί την κάνει βιώσιμη;


Το 2014, τα Ηνωμένα Έθνη εγκαινίασαν την 31η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων για να προωθήσουν την ενημέρωση του κοινού για την παγκόσμια αστικοποίηση και να τονίσουν την ανάγκη συνεργασίας ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της ανάπτυξης.


Για να αντιμετωπίσεις όμως τις σύγχρονες προκλήσεις της ανάπτυξης θα πρέπει να γνωρίζεις τον τόπο όπου ζεις και θέλεις να παρέμβεις και για τον λόγο αυτό η Πνευματική Εστία Σπάρτης, συμμετέχοντας και στις εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας των Πόλεων, οργανώνει ομιλία του αρχιτέκτονα Γιώργου Γιαξόγλου, με θέμα:


«ΣΠΑΡΤΗ: Γνωριμία μέσα από το διαχρονικό


Αρχιτεκτονικό αποτύπωμά της»


Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου - Ώρα: 7:00 μ.μ.,


στην αίθουσα «Γεώργιος Περδικλώνης» της ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ,


(Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου - ισόγειο).



Στην ομιλία του ο Γιώργος Γιαξόγλου θα αναφερθεί, με τη χρήση & διαφανειών, στην ιστορική εξέλιξη της Σπάρτης από τους μυκηναϊκούς χρόνους μέχρι σήμερα, έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται από τα αρχιτεκτονικά στοιχεία & τεκμήρια της κάθε εποχής. Η ομιλία θα τελειώσει με μία σύντομη αναφορά στις σημερινές αναπτυξιακές προκλήσεις της Σπάρτης.










Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ