ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ


ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ


Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

Στο επίκεντρο τίθεται ο ρόλος που καταλαμβάνουν τα Μουσεία στη σύγχρονη κοινωνία. Εκτός, λοιπόν, από την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, σημαίνουσα είναι και η επικοινωνιακή λειτουργία τους και η αμφίδρομη σχέση που «καλλιεργούν» με τον επισκέπτη. Εξελίσσονται σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών, δημιουργώντας δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών. Αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν το σύγχρονο άνθρωπο και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του. Δρώντας, πλέον, και σε ψηφιακό επίπεδο, υλοποιούν πολύπλευρες δράσεις, ώστε ν’ ανταποκριθούν στις προκλήσεις και να βρουν το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην κληρονομιά και την καινοτομία.

Για το 2019, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επέλεξε το θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης», ενώ το ελληνικό Τμήμα του ICOM επέλεξε ως τιμώμενο ίδρυμα το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), ένα υπόδειγμα Δικτύου Μουσείων, που ισορροπεί άρτια ανάμεσα στα στοιχεία της κληρονομιάς και καινοτομίας. Το ΠΙΟΠ υποστηρίζει τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, εστιάζοντας στη βιοτεχνική και βιομηχανική τεχνολογία και στην προώθηση της σύνδεσης του πολιτισμού με το περιβάλλον. Μάλιστα, οι δημότες της Σπάρτης είναι υπερήφανοι και τυχεροί που το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού συγκαταλέγεται στα εννιά Μουσεία του Δικτύου. Ταυτόχρονα, δεν παύουν να διεκδικούν την ανέγερση ενός νέου αρχαιολογικού μουσείου που θα συμβάλλει στην ανάδειξη της σπουδαίας ιστορίας του τόπου μας.

Ας ευαισθητοποιηθούμε όλοι στο ζήτημα της προστασίας και διατήρησης των πολιτιστικών αγαθών. Ας έλθουμε εγγύτερα στην ιστορία και τον πολιτισμό μας με τρόπο συμμετοχικό και βιωματικό. Ας μην ξεχνάμε πως το πολιτιστικό απόθεμα είναι ένα κοινό αγαθό, «περιουσία» όλων των πολιτών του κόσμου, το οποίο οφείλουμε να το διαφυλάξουμε με σεβασμό.





Ο Δήμαρχος Σπάρτης




Ευάγγελος Βαλιώτης

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ