Παρουσιάστηκε η νέα σειρά «Το κόκκινο ποτάμι» του Λάκωνα Μανούσου Μανουσάκη για τη Γενοκτονία των Ποντίων



«Το κόκκινο ποτάμι» είναι βασισμένο στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη, και σκοπό έχει να μην αφήσει κανέναν να ξεχάσει τις θηριωδίες της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον πιο βίαιο διωγμό των Ελλήνων από τον Πόντο. Ήταν 19 Μαΐου όταν ο Κεμάλ έκανε απόβαση στη Σαμψούντα. Το τι ακολούθησε είναι λίγο-πολύ γνωστό σε όλους μας. Αυτό που είναι σίγουρο είναι το απαράμιλλο σθένος, η πυγμή και η πίστη των Ποντίων, με την οποία κατόρθωσαν να διατηρήσουν μέχρι σήμερα αναλλοίωτες και ζωντανές τόσο τον πολιτισμό όσο τις αξίες και τις παραδόσεις τους» ανέφερε ο κεντρικός παρουσιαστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος Πέτρος Κουσουλός.

Το παρών έδωσε και ο Χάρης Τσιρκινίδης, ο οποίος ανέβηκε στη σκηνή και μοιράστηκε τις παιδικές του αναμνήσεις από τη γνωριμία με τον αρχιμανδρίτη, που έγινε η έμπνευση για το βιβλίο του, μίλησε επίσης για τα δεινά που πέρασε η δική του οικογένειά, μέχρι να φτάσει από τον Πόντο στην Ελλάδα διωγμένη και κυνηγημένη. Ο συγγραφέας, εμφανώς συγκινημένος, διέκοψε την ομιλία του αρκετές φορές με το κοινό να τον καταχειροκροτεί.

Τα γυρίσματα έχουν ξεκινήσει, και μέχρι το τέλος του 2019 το καστ θα ταξιδέψει σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας, στη Γαλλία και τη Ρωσία. Η ιστορία ξεκινά στην κωμόπολη Ακ Νταγ Ματέν του νομού Αγκύρας τον Μάιο του 1895, όταν η οικογένεια του Γεωργίου Παυλίδη αρραβωνιάζει το 6χρονο αγοράκι της, τον Μίλτο, µε την 4χρονη Ιφιγένεια, κόρη του Μιχάλη Νικολαΐδη. Ένας αρραβώνας σκοπιμότητας, καθώς σύμφωνα µε τον μουσουλμανικό νόμο αν ένα κορίτσι αρραβωνιαζόταν θεωρούνταν πλέον ατιμασμένο και δεν επιτρεπόταν να γίνει γυναίκα μουσουλμάνου. Οι δύο νέοι θα συναντηθούν ξανά 10 χρόνια μετά, και οι ζωές τους θα δεθούν για πάντα μέσα από αναπάντεχα σκληρές στιγμές.

Όλη αυτή η ιστορική συντέλεια μεταφέρεται με ορμή στο πεδίο της ανθρώπινης εσωτερικότητας μέσα από έναν σφοδρό έρωτα, γίνεται ζωή, καθημερινότητα, όνειρο, ελπίδα – ένας νέος κόσμος που θα γεννηθεί με επώδυνο τρόπο. Κοσμοϊστορικά γεγονότα που ξεπερνούν τα ανθρώπινα μεγέθη, έρχονται αντιμέτωπα με ζωές φαινομενικά ασήμαντες στη σκιά της ιστορικής συγκυρίας, που ωστόσο έχουν τη θεμελιώδη δύναμη να δώσουν υπόσταση στα μεγάλα και σημαντικά. Θα καταφέρει ο έρωτας να κερδίσει;

Στην εκδήλωση ακούστηκε για πρώτη φορά το τραγούδι των τίτλων, σε σύνθεση Χρήστου Παπαδόπουλου και στίχους Κώστα Μπαλαχούτη, με την αισθαντική ερμηνεία της Ελεονώρας Ζουγανέλη.

Παίζουν: Ιωάννης Παπαζήσης, Αναστασία Παντούση, Τάκης Βαμβακίδης, Τατιάνα Παπαμόσχου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Τάνια Τρύπη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Σωτήρης Χατζάκης, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Αργύρης Πανταζάρας, Θοδωρής Φρατζέσκος, Γιώργος Ταμπουράκης, Κέλλυ Γιακουμάκη, Δήμητρα Σιγάλα, Δήμητρα Βήττα, Παυλίνα Ζάχρα, Κώστας Ξυκομηνός, Νικόλας Παπαγιάννης, Σωτήρης Τσακομίδης κ.ά.

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ