Τροποποίηση όρων και προϋποθέσεων του προγράμματος «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης»



Με την αριθ. Δ13/οικ./33475/1935/15-6-2018 ΚΥΑ τροποποιήθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης»

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για ενημέρωση και υποβολή αιτήσεων:

στην ιστοσελίδα του ΚΕΑ (https://keaprogram.gr/gov) με τους κωδικούς του taxisnet,
στο Δήμο Μονεμβασίας : Μολάοι τηλ. επικ. 2732360570 και 2732360536

Νεάπολη τηλ. επικ. 2734360124 και 273236013.

Τα νοικοκυριά που απαρτίζονται και από φιλοξενούμενα μέλη, τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, τα νοικοκυριά στη σύνθεση των οποίων έστω ένα ενήλικο μέλος είναι αλλοδαπός, και οι μονογονεϊκές οικογένειες υποβάλλουν αίτηση αποκλειστικά στον Δήμο.

Καθώς και σε οποιαδήποτε περίπτωση απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών, όπως: αλλαγή τόπου κατοικίας, αλλαγή σύνθεσης νοικοκυριού, όταν ο αιτών πρέπει να δηλώσει την αδυναμία εργασίας λόγω αναπηρίας.

Για ενημέρωση και αποφυγή ταλαιπωρίας, παρουσιάζονται οι βασικές αλλαγές που επέρχονται με τη νέα ΚΥΑ.
Περίοδος Ενίσχυσης: Η περίοδος των έξι μηνών κατά τους οποίους χορηγείται το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης.

Προσοχή! Κατά τη διάρκεια της περιόδου ενίσχυσης το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης παραμένει σταθερό και τα πεδία που αφορούν στα εισοδήματα, την περιουσία ή τη σύνθεση του νοικοκυριού δεν τροποποιούνται. Μετά την πάροδο έξι μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, ο δικαιούχος δύναται να υποβάλει νέα αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.
Τροποποίηση της αίτησης: Η εγκεκριμένη αίτηση δύναται να τροποποιηθεί από τον δικαιούχο απευθείας, ή μέσω του Δήμου καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος αποκλειστικά για τη διόρθωση των στοιχείων επικοινωνίας, της διεύθυνσης κατοικίας, του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή των πεδίων διασύνδεσης με τις λοιπές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες και άρα όχι για οποιοδήποτε άλλο στοιχείο της.
Τα μέλη του νοικοκυριού που εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία εντάσσονται πλέον στην αίτηση για το ΚΕΑ.
Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

Διαμονή σε ενοικιαζόμενη κατοικία: απαιτείται η προσκόμιση αντιγράφου/ων ηλεκτρονικού μισθωτηρίου που τεκμηριώνει/ουν την διαμονή σε ενοικιαζόμενη κατοικία για τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν από το μήνα υποβολής της αίτησης και λογαριασμού ΔΕΚΟ.

Διαμονή σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία: απαιτείται να έχει δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και η προσκόμιση λογαριασμού ΔΕΚΟ.Σε περίπτωση νοικοκυριού με ανήλικα τέκνα για τα οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησης στην υποχρεωτική εκπαίδευση, απαιτείται βεβαίωση εγγραφής / φοίτησης στο σχολείο, προκειμένου τα εν λόγω νοικοκυριά να υποβάλουν αίτηση στο Κ.Ε.Α. Για κάθε επόμενη υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου ενίσχυσης απαιτείται βεβαίωση φοίτησης των ανήλικων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Οι εν λόγω βεβαιώσεις δύναται να παρέχονται είτε από τον Διευθυντή/ντρια ή Προϊστάμενο/νη της σχολικής μονάδας είτε ηλεκτρονικά μέσω διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων του Κ.Ε.Α. και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Υποχρεώσεις των δικαιούχων του Κ.Ε.Α.
Οι δικαιούχοι και τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού που δύνανται να εργαστούν και δεν διαθέτουν κάρτα ανεργίας εγγράφονται υποχρεωτικά, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τον μήνα έγκρισης της αίτησής τους στο Κ.Ε.Α.

Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της ανωτέρω υποχρέωσης ορίζεται η 01.08.2018.

5.2.Ειδικά οι δικαιούχοι ενήλικες έως 45 ετών που δεν έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση υποχρεούνται, κατόπιν σχετικής ειδοποίησης, είτε να συμμετάσχουν στις εξετάσεις απόκτησης απολυτηρίου δημοτικού σχολείου είτε να εγγραφούν σε: (α) σχολεία δεύτερης ευκαιρίας ή στα παραρτήματα αυτών, (β) εσπερινά γυμνάσια..



Έναρξη ισχύος – Μεταβατικές Διατάξεις

Η απόφαση αυτή ισχύει από την 1η Νοεμβρίου 2018, ΕΚΤΟΣ από την υποχρέωση εγγραφής στο μητρώο ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ. που ισχύει από 01.08.2018 .

Για τις αιτήσεις που είναι εγκεκριμένες την ημέρα έναρξης ισχύος της ΚΥΑ, η εισοδηματική ενίσχυση παραμένει σταθερή μέχρι τη συμπλήρωση έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έγκρισής ή τελευταίας τροποποίησης. Με την πάροδο του εν λόγω διαστήματος, οι δικαιούχοι υποβάλλουν νέα αίτηση σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της ΚΥΑ.

Παραδείγματα :

Νοικοκυριό με αίτηση που έχει εγκριθεί μέχρι και τον Μάιο του 2018 θα πρέπει, εφόσον πληρεί τα κριτήρια, να υποβάλει νέα αίτηση τον Νοέμβριο του 2018.

Νοικοκυριό με αίτηση που έχει εγκριθεί τον Ιούνιο του 2018 θα λάβει σταθερό ποσό εισοδηματικής ενίσχυσης τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018, μήνα κατά τον οποίο θα πρέπει, εφόσον πληρεί τα κριτήρια, να υποβάλει νέα αίτηση (καθώς τον Δεκέμβριο συμπληρώνονται έξι μήνες από τον μήνα έγκρισης).

Νοικοκυριό με αίτηση που έχει εγκριθεί τον Αύγουστο του 2018 θα λαμβάνει σταθερό ποσό εισοδηματικής ενίσχυσης από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2019, μήνα κατά τον οποίο θα πρέπει, εφόσον πληρεί τα κριτήρια, να υποβάλει νέα αίτηση (καθώς τον Φεβρουάριο συμπληρώνονται έξι μήνες από τον μήνα έγκρισης).

Νοικοκυριό με αίτηση που έχει εγκριθεί τον Οκτώβριο του 2018 θα λαμβάνει σταθερό ποσό εισοδηματικής ενίσχυσης από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι και τον Απρίλιο του 2019, μήνα κατά τον οποίο θα πρέπει, εφόσον πληρεί τα κριτήρια, να υποβάλει νέα αίτηση (καθώς τον Απρίλιο συμπληρώνονται έξι μήνες από τον μήνα έγκρισης).

Από 1η Νοεμβρίου 2018, τα νοικοκυριά για τα οποία η καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης του Κ.Ε.Α. είχε διακοπεί σύμφωνα με το άρθρο 9 της υπ’αριθμ. Γ.Δ.5οικ.2961-10 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β’128) έχουν δικαίωμα επανυποβολής αίτησης μετά την πάροδο έξι (6) μηνών (και όχι 12 όπως ισχύει σήμερα) από την ημερομηνία διακοπής της καταβολής της ενίσχυσης και με την προϋπόθεση ότι έχουν επιστραφεί τα αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Πολυπρόσωπα νοικοκυριά που απευθύνονται στο Δήμο για την υποβολή της αίτησης θα πρέπει ο αιτών να προσκομίζει έντυπο συναίνεσης υπογεγραμμένο από όλα τα ενήλικα άτομα και θεωρημένο για το γνήσιο της υπογραφής τους σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να προσέρχονται όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΤΡΙΧΕΙΛΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ