Με εκδηλώσεις μνήμης και ειδικό μουσικό αφιέρωμα ο Δήμος Σπάρτης τίμησε τους 118 εκτελεσθέντες στο Μονοδένδρι













Με εκδηλώσεις μνήμης ο Δήμος Σπάρτης και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος τίμησε, για πέμπτη συναπτή χρονιά, τους 118 πατριώτες, που εκτελέσθηκαν ομαδικά στο Μονοδένδρι Λακωνίας στις 26 Νοεμβρίου 1943.

Ειδικότερα, το απόγευμα της Δευτέρας, στο πάρκο του «Οσίου Νίκωνα» και μέσα σε κλίμα σεβασμού και συγκίνησης, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, έγινε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των 118. Στην εκδήλωση που ακολούθησε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπάρτη «Ευάγγελος Φιλιππόπουλος», προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Μαρτυρίες» του δημοσιογράφου Γιώργου Πετρίτση, από το αρχείο της ΕΡΤ , ενώ ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Βαλιώτης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Συγκίνηση προκάλεσε στο ακροατήριο η απαγγελία του ποιήματος του Σταύρου Ψιμογεράκου με τίτλο «Τζιβανοπουλίνα», από τα μέλη της ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας Λακωνίας Μαριλένα Θεοφιλάκου και Παναγιώτη Κουντάνη. Το μουσικό αφιέρωμα από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου, με τη συμμετοχή των Νίκου Αποστολάκου, Τάσου Σκιαδά, Τζίνας Βελδέκη, Ειρήνης Χριστοφιλάκη, Νίκου Σταυρόπουλου και Νίκου Δημητρακαράκου «επισφράγισαν» την ημέρα μνήμης.

Στην ημέρα μνήμης παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και φορέων του τόπου μας.

Ο Δήμος Σπάρτης ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις απόδοσης ελαχίστου φόρου τιμής στους 118 συμπολίτες μας. Μ’ αυτόν τον τρόπο, 75 χρόνια μετά, η Δημοτική Αρχή εκπληρώνει το ιερό χρέος όλων μας απέναντι στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και τις οικογένειές τους, υπογραμμίζοντας πως η παγκόσμια κοινότητα επ’ ουδενί πρέπει να επιτρέψει παρόμοιες εγκληματικές πράξεις. Ο προσήκων σεβασμός απέναντι σ’ όσους αγωνίσθηκαν για το πρωταρχικό αγαθό της ελευθερίας, με ανυπέρβλητο μεγαλείο ψυχής και απαράμιλλο αίσθημα αυτοθυσίας, καθώς και η αέναη υπόμνησή της, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της συλλογικής μνήμης, συνιστά καθήκον όλων μας. Ας μην ξεχνάμε, τέλος, πως η Σπάρτη υπήρξε μια από τις «μαρτυρικές» πόλεις, που βίωσε με το χειρότερο τρόπο τη θηριωδία και το ειδεχθέστατο πρόσωπο του ναζισμού.

Από το Γραφείο Δημάρχου

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ