ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ


Κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς!
Η Πολιτιστική Κληρονομιά δεν είναι απλά κατάλοιπα του παρελθόντος, νεκρά αντικείμενα, ξεχασμένες παραδόσεις, που πρέπει να παραμεριστούν από τη σημερινή κοινωνία, αλλά πρόκειται για την ταυτότητα και το μέλλον μας. Κείμενα, μουσεία, ιστορικοί χώροι, εκκλησίες αλλά και έθιμα και παραδόσεις, που ταξιδεύουν στο χρόνο και παραδίδονται από γενιά σε γενιά, συνθέτουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, υλική και άυλη. Ανήκει σε όλους τους λαούς, σε όλους τους ανθρώπους.
Η Σπάρτη αποτελεί παρακαταθήκη όχι μόνο για εμάς τους Σπαρτιάτες και τους Λάκωνες αλλά και για τη Διεθνή Κοινότητα, με πολύ μεγάλη αξία και δύναμη που ξεπερνά τα τοπικά όρια διαχείρισης και προστασίας.
Ο τόπος μας μπορεί να περηφανεύεται για το πλήθος μνημείων που βγήκαν στο φως μέσα από ανασκαφές, την Αρχαία Ακρόπολη, το Ιερό Ορθίας Αρτέμιδος, το Αμύκλαιον, το Κενοτάφιο του Λεωνίδα και πολλά άλλα αρχαιολογικά ευρήματα ανεκτίμητης αξίας, κάποια από τα οποία φιλοξενούνται στο ήδη υπάρχον Αρχαιολογικό Μουσείο.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, το 1989 ο αρχαιολογικός χώρος του Μυστρά εντάχθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και προστατεύεται από κάθε είδους φθορά και καταστροφή από τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να κληροδοτηθεί στις μελλοντικές γενιές.
Ο Δήμος Σπάρτης έχοντας ως γνώμονα ,ότι η αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι επιβεβλημένη και αποτελεί μέσο ανάπτυξης του τόπου μας, θεωρεί αναγκαία τη διασφάλιση επισκεψιμότητας όλων των αρχαιολογικών χώρων καθώς μόνο έτσι επιτυγχάνεται η άμεση γνωριμία με τη ιστορία του τόπου μας.
Ευελπιστεί ότι, σύντομα η πόλη μας θα αποκτήσει ένα νέο αρχαιολογικό μουσείο, αντάξιο της ιστορίας της και του ονόματός της και ότι στις άμεσες προθέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι η αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου, η ολοκλήρωση των παλατιών του Μυστρά, η ανασκαφική έρευνα στον Άγιο Βασίλειο Ξηροκαμπίου, η ανάδειξη του θολωτού τάφου του Βαφειού και των θολωτών τάφων της Πελλάνας, η αξιοποίηση των Μενελάιων αλλά και όλων των ιστορικών μνημείων του τόπου μας.
Η Σπάρτη άλλωστε είναι ένας θησαυρός με μοναδική διεθνή αναγνωρισιμότητα, που όλοι θα έχουμε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση, να εκτιμούμε, να διατηρούμε και να διαδίδουμε από γενιά σε γενιά.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Σχόλια

Πρόσφατες καταχωρήσεις

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

PIZZA PALACE

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

WAY CUP

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

KOTRONAS FLOWER

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

e-click

ΠΛΑΓΑΚΗΣ

ESTHIQUE

ΤΕΝΤΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΣ

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

Asfalismenos.gr

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

SPARTA LUXURY

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΜΑΜΑΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΙΚΗ

ΚΑΘ΄ΕΚΑΣΤΗΝ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

LAKONIA-REALESTATE.GR