Ο ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ



Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89 FM, στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017

Δημοσιογράφος: Καλημερίζω τον κύριο Λεωνίδα Γρηγοράκο, βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Λ. Γρηγοράκος: Να σας διορθώσω. Είμαι ανεξάρτητος βουλευτής.

Δημοσιογράφος: Ναι, μάλλον παρασύρθηκα, γιατί βλέπω, ότι αναθερμαίνονται οι σχέσεις σας. Είχατε και μια συνάντηση τυχαία με την κυρία Γεννηματά, νομίζω.
Λ. Γρηγοράκος: Δεν ήταν μια προσχεδιασμένη συνάντηση. Είχε έρθει η κυρία Γεννηματά, να χαιρετίσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στα πλαίσια της εκδήλωσης του e-kyklos. Θα μου επιτρέψετε όμως, επειδή σας άκουγα προηγουμένως, να κάνω μια τοποθέτηση σχετικά με την έκδοση των 8 Τούρκων, που σχολιάζατε. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι μια κακή στιγμή για την Ελλάδα, την εξωτερική της πολιτική και την ιστορία της. Γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι, αν εκδοθούν, η τύχη τους θα είναι κακήΑν η Ελλάδα πάρει μια τέτοια απόφαση, τότε απεμπολεί το ευρωπαϊκό της κεκτημένο. Κάτι τέτοιο, θα αποτελέσει ένα «μελανό» στίγμα στην μελλοντική της πορεία. Η Ευρώπη πιστεύει στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν κάνει κάτι τέτοιο η Ελλάδα, τότε θα ανοίξει μια «πληγή» στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις μεγάλες ευρωπαϊκές αρχές, που ο δυτικός πολιτισμός έχει θεμελιώσει εδώ και πολλά χρόνια.

Δημοσιογράφος: Από την άλλη πλευρά, χθες είχαμε μια τηλεφωνική επικοινωνία του κυρίου Τσίπρα με τον κύριο Ερντογάν. Δεν είναι τυχαία όλα αυτά.
Λ. Γρηγοράκος: Η εξωτερική μας πολιτική είναι αδύναμη, όπως αδύναμος είναι και ο Τσίπρας. Η πολιτική του κυρίου Τσίπρα έχει δημιουργήσει πολλαπλά αδιέξοδα και έχει καταστήσει αδύναμη τη χώρα στο εξωτερικό με τις συνεχείς παλινωδίες. Δεν υπάρχει σχέδιο. Δεν υπάρχει κανένας να διαχειριστεί την κρίση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστική τόσο η διαχειριστική όσο και η πολιτική ανεπάρκεια και ανικανότητα των κυβερνώντων. Δεν είμαι ούτε εγώ ούτε και η αντιπολίτευση αυτή που θα αποφασίσει για το πότε θα γίνουν οι εκλογές, αλλά πιστεύω ότι οι προσφυγή στις κάλπες είναι μονόδρομος. Αν δείτε τους βουλευτές τους στα κανάλια ή στο κοινοβούλιο, θα δείτε ότι είναι πολύ αδύναμοι. Φανταστείτε ότι ούτε τους προβοκάρουμε ούτε τους «ζορίζουμε» αλλά δυσκολεύονται πάρα πολύ να ανταπεξέλθουν, γιατί είναι γεμάτοι αμφιθυμίες, αφού προσπαθούν να εφαρμόσουν κάτι που δεν πιστεύουν. Για την αξιολόγηση δε φταίνε οι ξένοι αλλά εμείς, γιατί δεν έχουμε αποφασίσει αν θέλουμε να εφαρμόσουμε κάποια πράγματα.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά και οι ξένοι όλο και κάτι ζητάνε.
Λ. Γρηγοράκος: Αυτό το ήξεραν. Το γνώριζαν εξαρχής αλλά, όταν βαυκαλίζονταν και έλεγαν ότι θα «χορεύουν» οι αγορές, δεν τα σκεφτόντουσαν αυτά. Όλοι εμείς, δηλαδή ήμασταν οι βλάκες της παρέας; Δεν τα ξέραμε όλα αυτά; Τα ξέραμε, γιατί τα είχαμε υποστεί. Θυμόσαστε τι είχε συμβεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην Πολωνία και γύρισε πίσω; Ο κύριος Τσίπρας δεν έχει υποστεί πολιτικές ήττες, όπως έχουμε υποστεί εμείς. Είναι το χαϊδεμένο παιδί τους, γιατί «τα κάνει όλα και συμφέρει». Κάνει το «λιοντάρι» στην Ελλάδα και είναι ο «λαγός» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημοσιογράφος: Με βάζετε στον πειρασμό, να σας ρωτήσω πού είπατε εσείς «όχι».
Λ. Γρηγοράκος: Εμείς δεν κυβερνούσαμε με την επικοινωνία. Κυβερνούσαμε με την ουσία και λέγαμε «όχι» σε πολλά. Μπαίναμε στην Βουλή και δεν ξέραμε αν, όταν βγούμε, θα είμαστε ακόμη κυβέρνηση. Εδώ πάνε σαν γαλιά και οι 153 και ψηφίζουν. Ούτε μιλάνε, ούτε λένε κάτι διαφορετικό. Παίρνουν τον μισθουλάκο τους και αρκεί. Αν θυμάστε, εμείς είχαμε πάρα πολλές αποσκιρτήσεις. Εδώ δεν υπάρχει καμία. Μην λέτε, λοιπόν ότι είμαστε ίδιοι. Εμείς κάναμε καλύτερη διαπραγμάτευση, ήμασταν πιο ρεαλιστές και ξέραμε τι γίνεται. Να σας πω και την προσωπική μου εμπειρία. Όταν ήμουν για 2 χρόνια Υπουργός είχα πέσει σε κατάθλιψη. Κάθε μέρα, κάτω από το Υπουργείο Εσωτερικών γινόντουσαν διαδηλώσεις και απεργίες. Φαντάζεστε τι συνέβαινε. Να σας θυμίσω και κάτι άλλο. Να σας θυμίσω την μεγάλη μου ρήξη εκείνη την εποχή με τον κύριο Μιχελάκη και τον κύριο Μητσοτάκη σχετικά με τις προσλήψεις που είχαν γίνει στο δημόσιο την εποχή 2004-2007, από τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κύριο Παυλόπουλο. Ο κύριος Παυλόπουλος είχε κάνει 975.000 προσλήψεις στο δημόσιο. Τότε που βγήκα και τα κατήγγειλα, μου είχαν πει να φύγω από την κυβέρνηση και είπα ότι θα φύγω, αλλά θα εξακολουθήσω να λέω ότι η κυβέρνηση ΝΔ και Καραμανλή διόρισε όλους αυτούς τους ανθρώπους και κατέστρεψε τη χώρα. Και αυτό τον άνθρωπο, που κατέστρεψε τη χώρα με τους διορισμούς, για να του το αναγνωρίσουμε, τον κάναμε και Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την αλήθεια πρέπει να την λέμε. Όταν εγώ, ως Υπουργός Υγείας, είχα στείλει όλους τους επίορκους γιατρούς στα πειθαρχικά συμβούλια, ήρθε μετά ο κύριος Κουρουμπλής με την «πρώτη φορά Αριστερά» και τους διέσωσε.

Δημοσιογράφος: Στο σκάνδαλο των ημερών με την Novartis, με τα τόσα ονόματα να εμπλέκονται, πρέπει να παραδεχτώ ότι το μόνο όνομα που δεν έχει ακουστεί είναι το δικό σας. Με όλα αυτά τα ονόματα, που εμπλέκονται καθαρά ακόμη και με τα ΑΦΜ τους, με τους πολιτικούς αυτούς που προσπαθούσαν προσωπικά να πληρωθεί η πολυεθνική το 2012, που κόβονταν μισθοί και συντάξεις και πεινούσε ο κόσμος, τι θα γίνει; Μάλιστα τότε δεν είχε ανέβει ακόμη ο κύριος Σαμαράς, με τον κύριο Βενιζέλο και τον κύριο Κουβέλη. Ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση, ακόμη.
Λ. Γρηγοράκος: Καταλαβαίνω τι λέτε. Εγώ εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη αλλά, την ίδια στιγμή, βλέπω και την ανεπάρκειά της, σε πολλά θέματα. Άκουσα ότι πρόκειται για το ίδιο ποσό με το σκάνδαλο της SIEMENS, για το οποίο ήμασταν μαζί και στο Μόναχο, έτσι δεν είναι;

Δημοσιογράφος: Μεγαλύτερο ποσό. Μεγαλύτερη υπόθεση. Εμπλέκονται 4.500 γιατροί, με ονόματα, διευθύνσεις, λογαριασμούς, ΑΦΜ...
Λ. Γρηγοράκος: Περιμένετε. Να πούμε κάποια πράγματα. Δε θέλω να υποστηρίξω τον οποιοδήποτε, αλλά οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΦ. Όταν ήμουν στο Υπουργείο Υγείας προσπάθησα να κάνω κάποια πράγματα αλλά δεν μπόρεσα, γιατί δεν ήθελε η ΝΔ. Ετοίμαζα το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση των γιατρών και μου το «έφερναν πίσω» γιατί, παρά τις εξαιρετικές μου σχέσεις με το κύριο Σαμαρά, αντιδρούσε όλη η ΝΔ. Εγώ ήθελα την εκπαίδευση των γιατρών να την αναλάβει η πολιτεία. Την εκπαίδευση των γιατρών όμως, την έχουν δώσει στις φαρμακευτικές εταιρείες. Άρα να μην κατηγορούμε όλους τους συναδέλφους που πήγαν ένα ταξίδι στο εξωτερικό, γιατί μπορεί να ήταν για κάποιο συνέδριο. Δεν παύει όμως να είναι μια νεφελώδης πράξη, να μην είναι καθαρή και οφείλει η δικαιοσύνη, να πάρει θέση για όλα αυτά. Πρέπει να δοθεί μια λύση, για όλα αυτά. Αν δείτε τι κάνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή θα καταλάβετε. Ενώ η επιτροπή ζητά την άρση της ασυλίας κάποιου βουλευτή, αυτοί αρνούνται, γιατί υπάρχει εμπλοκή σε τέτοιες υποθέσεις. Κρύβονται πίσω από την βουλευτική ασυλία. Είναι δυνατόν; Αρνούνται την άρση της ασυλίας, ενώ η ίδια η Βουλή έχει προτείνει την άρση γιατί αποφάνθηκε ότι τα ζητήματα για τα οποία παραπέμπονται δεν έχουν σχέση με τα πολιτικά τους καθήκοντα. Δεν είναι αυτό ιδιοτελές και εμμονικό; Χρειαζόμαστε, λοιπόν κάτι πιο βαθύ, κάτι καινοτόμο και επίκαιρο. Όλα αυτά δεν τα αντιπροσωπεύει το πολιτικό σύστημα των προηγούμενων χρόνων, στο οποίο συμμετείχα και εγώ. Αντιστάθηκα όσο μπορούσα. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που έχει ζήσει την εποχή που λειτουργούσε και η Βουλή και οι θεσμοί αλλά και την σημερινή κατάσταση, που βιώνουμε εδώ και επτά χρόνια με το μνημόνιο. Κανείς δεν ήθελε το μνημόνιο. Κι όμως ενώ «βάλαμε το στήθος» μας, για να «σταθεί όρθια», η χώρα προπηλακιστήκαμε από αυτές τις λαϊκίστικες δυνάμεις, τις οποίες εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Καμμένος. Χθες ο κύριος Καμμένος ζήτησε συναίνεση. Που την είδαμε την συναίνεση με τον κύριο Τσίπρα και τον κύριο Καμμένο, επί πέντε χρόνια εμείς; Ούτε στα εθνικά θέματα την είχαμε δει την συναίνεση. Αλλά από τότε που «βγήκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο», όπως λένε και στην πατρίδα μου, την Λακωνία.

Δημοσιογράφος: Ο κύριος Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει κοινή εθνική γραμμή στα εξωτερικά ζητήματα, γιατί είναι μονόδρομος. Για το Κυπριακό, που βρίσκεται σε ιστορική καμπή με τις συζητήσεις;
Λ. Γρηγοράκος: Μήπως θυμόσαστε τι έγινε με τον Οτσαλάν; Μήπως θυμάστε τι έγινε με τα παιδιά, που κάηκαν από την σόμπα; Τώρα όμως, για όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες, δε βγήκε κάποιος να ζητήσει μια συγνώμη. Σχετικά με το Κυπριακό όλοι θα χαρούμε. Δεν είμαστε χαιρέκακοι. Θέλουμε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Εμείς θα συναινέσουμε σε μια λύση και θα πούμε «ναι», γιατί αγαπάμε τη χώρα. Δεν αγαπάμε τους αυτούς μας. Όλα αυτά τα χρόνια αυτό κάναμε. Βάζαμε πρώτα τη χώρα και όσα συνέβαιναν ήταν εις βάρος τόσο του πολιτικού μας χώρου όσο και του εαυτού μας.

Δημοσιογράφος: Να πάμε στα προσωπικά σας. Εσείς έχετε μια πρόσκληση από την κυρία Γεννηματά. Θα πάτε;
Λ. Γρηγοράκος: Ναι. Θα πάω. Θα είμαι παρών, γιατί θέλω να δημιουργηθεί ένας τρίτος πόλος, που θα μπει «σφήνα» στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ. Θέλω να είναι κάτι διαφορετικό και καινούριο, γιατί αυτές οι διάσπαρτες δυνάμεις οφείλουν να συγχρονίσουν τα βήματά τους, για τη δημιουργία κάτι νέου.

Δημοσιογράφος: Εξηγήστε στον κόσμο τι είναι αυτό που θα πάτε;
Λ. Γρηγοράκος: Η κυρία Γεννηματά έχει καλέσει όλους τους πρώην βουλευτές και εμένα σαν ανεξάρτητο, να είμαστε παρόντες σε κάτι διαφορετικό που ξεκινά και την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή, να προχωρήσουμε και να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις του συνεδρίου το '15, μετά τις εκλογές. Είναι ένα προσκλητήριο σε όλους. Πιστεύω, πως είναι ένα προσκλητήριο και προς την Διαμαντοπούλου και τον Ραγκούση, τον Φλωρίδη και όλες τις δυνάμεις του χώρου. Μέσα από αυτό το καινούριο εγχείρημα θα μπορέσουμε να εκφράσουμε την κοινωνία και να ξεπεράσουμε τους παλιούς μας εαυτούς, να δώσουμε μια εναλλακτική πρόταση.

Δημοσιογράφος: Εάν σε ένα μήνα γινόντουσαν εκλογές και σας καλούσε η κυρία Γεννηματά, να μπείτε στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θα το κάνατε;
Λ. Γρηγοράκος: Φυσικά και θα ενταχθώ. Για αυτό πηγαίνω και το Σάββατο κιόλας. Είναι ένα πρώτο βήμα για να ενταχθώ στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Και τους καλώ όλους. Και τον Γιώργο Παπανδρέου και τους πρώην συντρόφους μου, να έρθουν να συζητήσουμε και να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό. Πρέπει, να αποτελέσουμε μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση, για όλους εκείνους τους πολίτες που σήμερα «γυρίζουν την πλάτη» στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και βρίσκονται σε βαθύ πολιτικό και ψυχολογικό «χάσμα» με την συντηρητική ΝΔ. Εάν ο Γιώργος Παπανδρέου και όσοι είναι μαζί του δεχτούν την εναλλακτική αυτή πρόταση, που προσπαθεί να εφαρμόσει η κυρία Γεννηματά, πρέπει να επιστρέψουν πίσω και να είμαστε όλοι μαζί, για να βοηθήσουμε όσους ψάχνουν πολιτική έκφραση. Έτσι πρέπει. Πρέπει να φτιάξουμε κάτι νέο απέναντι στο δικομματισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Εγώ δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ ούτε εγκαταλείπω τις ιδέες που υποστήριξα την τελευταία περίοδο. Η έξοδος από την κρίση είναι συνυφασμένη με τη διαμόρφωση και υλοποίηση μιας καθαρής μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Εάν το ΠΑΣΟΚ δε δώσει ένα νέο αφήγημα, θα είναι μια από τα ίδια. Να φτιάξουμε κάτι σύμφωνο με τις ιδέες μας αλλά εναρμονισμένο στην νέα εποχή. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κλείσει τον κύκλο του. Ήταν πάντα διαχρονικό και προσαρμοζόταν στις εποχές. Όταν με πήρε τηλέφωνο ο Παρασκευάς Αυγερινός, που είναι 88 χρονών και ιστορικό στέλεχος του κόμματος, είπαμε θα είμαστε μαζί, γιατί αυτός αντιπροσωπεύει την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και εμείς τη συνέχειά του. Οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση και δεν πρέπει να τις μετακυλούμε σε βάθος χρόνου. Με όλες τις εμμονές και κωλυσιεργίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να βγει η αξιολόγηση. Το ΠΑΣΟΚ ήταν και οφείλει να παραμείνει μια δύναμη κατεξοχήν μεταρρυθμιστική. Οι κυβερνητικές του θητείες έχουν πολλά να επιδείξουν σε αυτό το επίπεδο, παρά τα όποια λάθη. Δεν πρέπει να μείνουμε σε συνταγές του παρελθόντος για να πάρουμε την εξουσία. Ούτε να μιλάμε για αντιμνημόνιο. Πρέπει ό, τι κάνουμε να είναι κάτι νέο και να ενσωματώνει τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και της νεολαίας, για να δώσει λύσεις. Η χώρα μας ενδιαφέρει. Θα πρέπει να συμπορευτούν όλες οι δυνάμεις του κατακερματισμένου κεντροαριστερού χώρου μαζί με το ΠΑΣΟΚ για κάτι νέο και διαφορετικό. Πιστεύω και εγώ στο προσκλητήριο της κυρίας Γεννηματά και οφείλουν όλοι να ανταποκριθούν. Θα σας πω εάν τσιτάτο που πιστεύω: Αυτή η παράταξη θα ανασυνταχθεί μόνο αν το κάνουμε όλοι μαζί. Αλλιώς δε θα υπάρξει. Θα εξαφανιστεί. 

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ