Εκδήλωση τιμής για τον Αθανάσιο Ματάλα στις Καρυές


Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ
‘‘ Αθανάσιος Ματάλας ο Λακεδαιμόνιος’’
Εκδήλωση τιμής για τον μεγάλο ευεργέτη, Αθανάσιο Ματάλα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016 , στην γενέτειρά του τις Καρυές.
Η υπέροχη αυτή εκδήλωση, με τίτλο «Από την Αράχωβα Λακωνίας στην Ανατολική Ρωμυλία (1836-1922)»,   πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Καρυών.
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, με  συμπαραστάτες τοπικούς φορείς :
την Τ.Κ. Καρυών, τον Αθλητικό Σύλλογο Καρυών ‘‘Ο Καρυάτης’’, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυών, την Τράπεζας Αίματος Καρυών, την Πυρασφάλεια Καρυών, τον Σύνδεσμο των Απανταχού Καρυατών και τον Λαογραφικό Σύλλογο Σπάρτης.
Ο Αθανάσιος Ματάλας ήταν ένας άνθρωπος με  φωτεινό μυαλό,  πλημμυρισμένος με αισθήματα και γεμάτος ενέργεια και θέληση να προσφέρει σε τούτο εδώ τον τόπο μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του…
Το επιστέγασμα των προσπαθειών του  και το αποκορύφωμα της αγάπης του προς την Λακεδαίμονα, υπήρξε η Διαθήκη του (27 Μαρτίου 1919). Με τη Διαθήκη του αυτή, που είναι ένα εξαίσιο κήρυγμα αγάπης για τον άνθρωπο και τη νεότητα, ο αείμνηστος Διαθέτης, συνέστησε το «ΚΑΘΙΔΡΥΜΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΤΑΛΑ ΤΟΥ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΥ» και όρισε, με τους πόρους της μεγάλης του περιουσίας, τη χορήγηση υποτροφιών, για την εκπαίδευση σε όλους τους κλάδους της επιστήμης, προκειμένου να μορφώνονται οι νέοι από τη Λακεδαίμονα και όσοι κατάγονται από την οικογένεια των Ματαλαίων. Καθόρισε ακόμα και επιχορηγήσεις στον Ιατρό, στον Εφημέριο, και στο Δασοφύλακα του Δάσους της Κοινότητας Καρυών, θέλοντας έτσι να βοηθήσει τη γενέτειρά του και τους συμπατριώτες του.
Η εκδήλωση της 24ης Ιουλίου, ήταν ένα ελάχιστο δείγμα  ευγνωμοσύνης, για όλα αυτά, που ο Αθανάσιος Ματάλας έχει δώσει και μας έχει διδάξει απλόχερα.   
Η εκδήλωση περιλάμβανε:
Έκθεση αρχειακού υλικού από τα Γ.Α.Κ. Λακωνίας, Επιμέλεια: Δρ. Πέπυ Γαβαλά – Προϊστ. Γ.Α.Κ. Λακωνίας & Μιχάλης Σόβολος – Αρχειονόμος.
Ομιλία με τίτλο: «Από την Αράχωβα στην Ανατολική Ρωμυλία, 1836 -1922», Δρ. Πέπυ Γαβαλά – Προϊστ. Γ.Α.Κ. Λακωνίας.
Χορούς & τραγούδια της Ανατολικής Ρωμυλίας & της Αράχωβας , με ζωντανή μουσική και την συμμετοχή χορευτικού τμήματος του Λαογραφικού Συλλόγου Σπάρτης
Μουσική εκδήλωση με το Νίκο Ανεμοδουριώτη και την ορχήστρα του, στην οποία συμμετείχαν μαθητές του Μουσικού Σχολείου.


Στην εκδήλωση  παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης,  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σπύρος Μοιράγιας , ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Φλώρος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Ελένη Μεντή, Γεωργία Γαλανοπούλου, Γιάννης Μαντζουράνης, Γιώργος Κανελλόπουλος, Κυριάκος Στρίφας,  Αντωνία Κώνστα, Δήμητρα Γρηγόρη, Δήμος Λεβεντάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καρυών, ο κ. Δημητρόπουλος, Προεδρεύων και λοιποί εκπρόσωποι του  Δ.Σ. Καθιδρύματος Ματάλα,  ο κ. Λυκούργος Ματάλας, ως εκπρόσωπος της οικογένειας.
Ο Δήμος Σπάρτης στηρίζει  τέτοιες  εκδηλώσεις, που αποτελούν ιερό καθήκον και ιστορικό χρέος απέναντι στους ευεργέτες μας, που με υψηλό αίσθημα φιλοπατρίας, φιλανθρωπίας, και κοινωνικής αλληλεγγύης δίδαξαν με το δικό τους τρόπο την προσφορά στην Πατρίδα, τον άνθρωπο, την Παιδεία και τον Πολιτισμό δωρίζοντας σημαντικό μέρος ή ακόμη και ολόκληρη την περιουσία τους. 
Τώρα που η πατρίδα είναι  σε δύσκολη θέση, τώρα είναι η ώρα να δράσει με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερη έκταση η νέα γενιά επωνύμων και ανωνύμων σύγχρονων δωρητών και ευεργετών  δίνοντας νέα αξία, νόημα και περιεχόμενο στην προσφορά, στηρίζοντας τη διαχρονική εμβληματική παρουσία των μεγάλων ευεργετών μας.


Δεν λησμονούμε και δεν θα λησμονήσουμε ποτέ, τη μεγάλη προσφορά των μεγάλων ευεργετών του τόπου μας.
Αποτελεί για εμάς χρέος τιμής και συνείδησης να τους τιμούμε για πάντα, γιατί με το μεγάλο τους έργο στήριξαν τη σύγχρονη πορεία του Ελληνισμού και σήκωσαν ψηλά την Ελλάδα…
Η ζωή τους, το λαμπρό τους παράδειγμα, η γεμάτη αυτοθυσία σεμνή προσφορά τους μας εμπνέει και μας οδηγεί. Οι Ευεργέτες ας μας δείξουν  και πάλι το δρόμο για τη δημιουργία, την αλληλεγγύη και την εθνική ανάταση.
Οι Ευεργέτες του τόπου μας, όπως ο Αθανάσιος Ματάλας , οι μεγάλοι αυτοί πατριώτες έμειναν για πάντα χαραγμένοι στη μνήμη μας  και με το βλέμμα στραμμένο σε αυτούς και τις αξίες που υπηρέτησαν, ας ελπίσουμε σ΄ ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.  

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Σχόλια

BANNER 1

EVROTAS CLEAN 27310 21349

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

SPARTALUXURY.gr

KOTRONAS FLOWER

LAKONES.gr

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

IL POSTO

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

MOTOPLACE

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Το παραθαλάσσιο χωριό της Λακωνίας που δεν το βλέπεις από πουθενά...

ΛΑΚΩΝΙΑ: ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΡΧΗ ΣΕΖΟΝ

ΕΚΛΕΨΑΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΗΚΑΝ ΑΘΗΝΑ

AIVALI HOTEL

ΒΟΡΒΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

SLEEP EXPERTS

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

Greek Exports Directory

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ESTHIQUE

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS PIZZA

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ