Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο Aixmi Radio, στον δημοσιογράφο Αντώνη Λιάρο. Τρίτη, 31/5/2016

Δημοσιογράφος: Αν έχουμε πολιτικές εξελίξεις άμεσα, τότε πιο το μέλλον της κεντροαριστεράς;
Λ. Γρηγοράκος: Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Γνωρίζετε, ότι είμαι «φαν» της επανόδου Σημίτη. Θα επιθυμούσα μια νέα ηγεσία για την κεντροαριστερά. Αναζητείται ηγέτης. Αυτό πιστεύω. Ο Κώστας Σημίτης αυτή την στιγμή είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος, γιατί απλούστατα έχει μεταρρυθμιστική ταυτότητα και δε διστάζει να την εκφράσει. Την εξέφρασε τόσο στην ομιλία του στο Ποτάμι όσο και στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Πιστεύω, ότι ο Κώστας Σημίτης έχει την ικανότητα να αναδείξει την μεταρρυθμιστική επαγγελία που μπορεί και πρέπει να έχει η Ελλάδα. Πρόκειται για ζήτημα ζωτικής ανάγκης για τη χώρα, την οικονομία και μπορεί να την αναδείξει σε κοινή ιδέα. Είναι ο μόνος που μπορεί να το πράξει. Η ανάκλησή του στην ενεργό πολιτική σηματοδοτεί κάτι. Πρέπει να συγκροτηθεί ένα ισχυρό μεταρρυθμιστικό ρεύμα, το οποίο μπορεί να εκφράσει ο ίδιος. Σε αυτό το ρεύμα θα μαζευτούν δυνάμεις με διαφορετικές καταβολές και ο Κώστας Σημίτης γνωρίζει αυτό το χώρο καλύτερα από τον καθένα. Χρειάζεται να ενωθούν, δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι και μπορεί να μπει η «ομπρέλα» του Σημίτη σε αυτές τις κινήσεις.
Δημοσιογράφος: Ο Κώστας Σημίτης όμως στις ομιλίες του λέει ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί κάτι νέο στο χώρο της κεντροαριστεράς. Όχι να μετεξελιχθεί το ΠΑΣΟΚ.
Λ. Γρηγοράκος: Αυτό ακριβώς θέλουμε. Όλοι οι χώροι αυτοί μαζί να δημιουργήσουν κάτι καινούριο. Εμείς τον Κώστα Σημίτη δεν τον θέλουμε ούτε για κομματάρχη ούτε για Πρωθυπουργό. Στο μυαλό μου δεν υπάρχει αυτή η σκέψη. Όπως θυμάστε στην σύγχρονη ιστορία του τόπου υπήρχαν περίοδοι, που οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς ή της κεντροδεξιάς κατέφευγαν σε Νέστορες των παρατάξεων, όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Τώρα πιστεύω, πως έχει έρθει η στιγμή του Κώστα Σημίτη να πράξει το αντίστοιχο. Αυτές οι προσωπικότητες μπορούσαν να κάνουν αλλαγές στην ταυτότητα και τη φυσιογνωμία των κομμάτων τους. Μπορώ να σας πω δύο παραδείγματα για την σημερινή εποχή. Ο ένας είναι ο Σάντερς, που είναι μεν ηλικιακά μεγάλος αλλά αυτή την στιγμή είναι πολύ δημοφιλής στη νεολαία και ο άλλος είναι ο Ναπολιτάνο, ο οποίος ήταν 81 χρόνων και εξοστράκισε τον Μπερλουσκόνι. Δεν είναι, λοιπόν, θέμα ηλικίας. Έχω δει πολλούς νέους οι οποίοι δεν έχουν καθόλου καινοτόμες και μεταρρυθμιστικές ιδέες. Σας είπα και προηγουμένως ότι τον Κώστα Σημίτη δεν τον θέλουμε για κομματάρχη ούτε για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Τον χρειαζόμαστε ως «ομπρέλα» που θα μας μαζέψει όλους και θα γίνει ένα καινούριο κόμμα, μια νέα αρχή, με νέο αρχηγό.
Δημοσιογράφος: Από την στιγμή που ο ίδιος δε φαίνεται να το επιθυμεί, πώς θα γίνει αυτό;
Λ. Γρηγοράκος: Πρέπει να του το ζητήσουν. Και η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Όλοι πρέπει να του το ζητήσουν. Πρέπει να το κάνουν αυτό και να δείξουν γενναιότητα.
Δημοσιογράφος: Αυτό σημαίνει, όμως, ότι αυτόματα ακυρώνουν τη δική τους παρουσία στην ηγεσία των κομμάτων τους.
Λ. Γρηγοράκος: Δεν ισχύει καθόλου αυτό. Μπορούν να υπάρξουν και τα δύο κόμματα. Δε ζητάμε να ακυρώσει την παρουσία του κανένας από τους δύο.
Δημοσιογράφος: Όταν ένας αρχηγός κόμματος καλεί μια προσωπικότητα εκτός πολιτικού συστήματος να ηγηθεί της κεντροαριστεράς ακυρώνει τον εαυτό του.
Λ. Γρηγοράκος: Μπορούν να παραμείνουν ως σχηματισμοί. Όπως είχε μείνει το κόμμα των Φιλελευθέρων με τον Σοφοκλή Βενιζέλο και από εκεί και πέρα ήταν στην Ένωση Κέντρου. Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω. Δεν πρέπει να ανακυκλώνονται οι υπάρχουσες πολιτικές ηγεσίες. Χρειαζόμαστε κάτι καινούριο και φυσικά και αυτοί θα συμμετέχουν στην εκλογή της νέας ηγεσίας.
Δημοσιογράφος: Κάτι καινούριο με τον Κώστα Σημίτη δε γίνεται να δημιουργηθεί. Μόνο ως «ομπρέλα» θα μπορέσει να λειτουργήσει ο κύριος Σημίτης. Πρέπει να αναδειχθεί ο επόμενος ηγέτης.
Λ. Γρηγοράκος: Ακριβώς. Εμείς θέλουμε ο Κώστας Σημίτης να φτιάξει έναν χώρο, να εγγυηθεί των διαδικασιών και να εκλέξουμε νέο αρχηγό από τη βάση. Εγώ πιστεύω, ότι ο χώρος που θα δημιουργηθεί μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό, μεταρρυθμιστικό πόλο, που θα είναι κόντρα τόσο στις δυνάμεις της συντηρητικής δεξιάς όσο και στις δυνάμεις της αναχρονιστικής αριστεράς που αντιπροσωπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή προσωπικότητα και μέσα από τη διαδικασία που περιέγραψα προηγουμένως πιστεύω ότι θα τη βρούμε. Χρειάζεται να εκλέξουμε μια ισχυρή προσωπικότητα, που να έχει την απαιτούμενη ηγετική στόφα, ώστε να μπορέσει να καλύψει το ηγετικό έλλειμμα που υπάρχει αυτή την στιγμή στην κεντροαριστερά. Σε ένα τελευταίο άρθρο μου είχα γράψει «Αναζητείται ηγέτης». Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτό τον ηγέτη μπορεί να μας βοηθήσει ο Κώστας Σημίτης να τον βρούμε.
Δημοσιογράφος: Δεν αποτελεί, όμως και μια έμμεση παραδοχή, ότι η σημερινή γενιά πολιτικών δεν έχει την στόφα να ηγηθεί;
Λ. Γρηγοράκος: Ιστορικά υπήρχε πάντα αυτό το κενό. Γι΄ αυτό άλλωστε καλούσαν από τις εφεδρείες, για παράδειγμα, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Γεώργιο Παπανδρέου στα  80 του χρόνια. Σημαντικούς ανθρώπους, όπως τον Σοφούλη το 1946, ο οποίος ήταν μια μεγάλη φυσιογνωμία του κέντρου και ο οποίος έδωσε την μεγάλη μάχη για την Ελλάδα. Αντίστοιχο παράδειγμα αποτέλεσε και ο Πλαστήρας. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν μεγάλοι σε ηλικία, αλλά επανήλθαν.
Δημοσιογράφος: Πιστεύετε, ότι ένας μεγάλος ηγέτης μπορεί να αντιπαρατεθεί σε έναν 40άρη;

Λ. Γρηγοράκος: Βεβαίως. Όταν ο 40άρης είναι αναχρονιστικός, όπως ο Τσίπρας. Ο Κώστας Σημίτης επισημαίνει, ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να προέρχονται από οργανωμένες δυνάμεις, που τοποθετούνται σε αυτό το χώρο. Εγώ, όμως λέω, ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τις κομματικές περιχαρακώσεις και να εμπνεύσουμε δυνάμεις οι οποίες αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν και έχουν μείνει απέξω, αφού στις εκλογές του 2015 δεν πήγαν καν να ψηφίσουν. Δεν πρέπει, λοιπόν, να απογοητεύσουμε για άλλη μια φορά αυτές τις δυνάμεις και να τις αφήσουμε να κοιτούν τα πολιτικά τεκταινόμενα από μακριά. Δεν πρέπει να αφήσουμε μουδιασμένες αυτές τις δυνάμεις. Πρέπει να τις κινητοποιήσουμε και αυτή την στιγμή μόνο ο Κώστας Σημίτης μπορεί να κάνει αυτή την κινητοποίηση.

Σχόλια

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

NEOPTIC

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ