Γιατί τα Φώτα …. Πρέπει να έχουν Πλαφόν στην Λιανική Τιμή ? - ΑΡΘΡΟ Γ.ΜΟΥΖΟΠΟΥΛΟΥ



Η πίστη μας στα Φώτα της Ορθοδοξίας δεν θα πρέπει να έχει πλαφόν, αλλά σίγουρα θα πρέπει να μπει πλαφόν στην λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος!

Η επιβολή ενός πλαφόν στην λιανική τιμή του ρεύματος, όπως για παράδειγμα στα 15 λεπτά/κιλοβατώρα, σημαίνει για τα νοικοκυριά πως οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού δεν θα επιτρέπεται να πωλούν το ρεύμα στον καταναλωτή σε τιμή μεγαλύτερη από αυτό το όριο, για όσο διαρκεί η κρίση. Δηλαδή η τιμή του ρεύματος που θα πληρώνει ο καταναλωτής, δεν θα ξεπερνά τα 15 λεπτά/κιλοβατώρα.

Βέβαια αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος θα πωλούν κάτω του κόστους αγοράς ή παραγωγής, δεδομένου ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρική αγορά έχουν πάει στα ύψη, πολύ πιο πάνω από τα 15 λεπτά/κιλοβατώρα.

Πολλοί θα αναρωτηθούν: Mα είναι δυνατόν οι προμηθευτές ενέργειας να πουλήσουν ρεύμα κάτω του κόστους και να ζημιωθούν?

Όπως λειτουργεί ο προστατευτικός αυτός μηχανισμός για τον καταναλωτή, θα υπάρχει και ένας ανάλογος προστατευτικός μηχανισμός για τον προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος.

Κάθε μήνα το κράτος δια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας θα υπολογίζει ένα εύλογο επίπεδο τιμής για την πώληση του ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανάλογα με τις διακυμάνσεις της χονδρικής τιμής αγοράς φυσικού αερίου που αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή ρεύματος.

Αφού λοιπόν υπολογιστεί αυτό το εύλογο επίπεδο τιμής, το κράτος θα αποζημιώνει ως ένα ποσοστό σε μηνιαία βάση τους προμηθευτές, για τη διαφορά μεταξύ του εύλογου επιπέδου και του πλαφόν της λιανικής τιμής πώλησης ρεύματος. Εάν για παράδειγμα τον Νοέμβριο το εύλογο επίπεδο τιμής οριστεί από το κράτος στα 28 λεπτά/κιλοβατώρα, τότε το κράτος θα δώσει σε κάθε προμηθευτή τη διαφορά (28-15=13 λεπτά) για κάθε κιλοβατώρα που αυτός πούλησε στους καταναλωτές.

Στο σύστημα που εφαρμόζεται τώρα, δηλαδή με το πλαφόν στην χονδρική τιμή του ρεύματος, ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας αποφασίζει αυθαίρετα και πουλάει το ρεύμα για παράδειγμα στα 38 λεπτά/κιλοβατώρα. Τώρα το κράτος δίνει επίδομα 23 λεπτά στον καταναλωτή για να πληρώνει τελικά εκείνος 15 λεπτά όπως πριν. Συνεπώς σύμφωνα με το παράδειγμα, στην εφαρμογή του πλαφόν στην λιανική τιμή ρεύματος η επιδότηση από το κράτος είναι 13 λεπτά για κάθε κιλοβατώρα προς τον προμηθευτή ενέργειας, ενώ με το ισχύον σύστημα το πλαφόν στην χονδρική τιμή ρεύματος που υποστηρίζει η ΝΔ, η επιδότηση είναι 23 λεπτά/κιλοβατώρα προς τον καταναλωτή. Δηλαδή τώρα η κυβέρνηση αναγκάζεται να επιδοτεί το ρεύμα κατά 10 λεπτά/κιλοβατώρα περισσότερο από ότι αν εφάρμοζε το πλαφόν στην λιανική τιμή ρεύματος!

Αυτά τα περισσότερα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα (δηλαδή η διαφορά επιδότησης του ρεύματος αν εφάρμοζε η κυβέρνηση το πλαφόν στην λιανική και της επιδότησης τώρα που εφαρμόζεται το πλαφόν στην χονδρική, το μήνα) αντιστοιχούν σε 400 – 500 εκατ. ευρώ τον μήνα λιγότερα για τον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή σπαταλάμε 400-500 εκατ. ευρώ τον μήνα περισσότερα για την επιδότηση του ρεύματος από το κράτος.





Παράδειγμα:


A. Πλαφόν λιανικής τιμής 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα


Εύλογο επίπεδο τιμής 28 λεπτά ανά κιλοβατώρα

για Δεκέμβριο


Επιδότηση 28 – 15 = 13 λεπτά ανά κιλοβατώρα

από το κράτος


B. Πλαφόν χονδρικής τιμής 38 λεπτά ανά κιλοβατώρα


Επιδότηση προκειμένου ο καταναλωτής

από το κράτος να πληρώνει πάλι 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα

η επιδότηση πρέπει να είναι

38 – 15 = 23 λεπτά ανά κιλοβατώρα


Η διαφορά επιδότησης από το κράτος μεταξύ της περίπτωσης Α. Πλαφόν στην λιανική τιμή και Β. Πλαφόν στην χονδρική τιμή είναι 23-13=10 λεπτά/κιλοβατώρα.


Επομένως, το πλαφόν στην λιανική, που το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προτείνει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, έχει πολύ μικρότερες ανάγκες για επιδόματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή μικρότερη σπατάλη χρημάτων για το ηλεκτρικό ρεύμα από τον κρατικό κουμπαρά!

Επιπλέον εδώ πρέπει να προσθέσουμε μια λεπτομέρεια. Σύμφωνα με το παράδειγμα τα 13 λεπτά/κιλοβατώρα της επιδότησης σε περίπτωση που εφαρμοζόταν το πλαφόν στην λιανική θα το επωμιστούν αναλογικά με διαφορετική βαρύτητα το κράτος και οι παραγωγοί ρεύματος. Δηλαδή το κράτος δεν θα επωμιστεί εξολοκλήρου την επιδότηση των 13 λεπτών/κιλοβατώρα. Ένα τμήμα από τα 13 λεπτά θα το επωμιστούν οι παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος. Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιούμε την περίπτωση να έχουν οι παραγωγοί υπερβολικά (ουρανοκατέβατα) κέρδη!

Επομένως η λύση υπάρχει και την έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εδώ και πολύ καιρό. Αυτή η πρόταση είναι περισσότερο δίκαιη και δημοσιονομικά αποτελεσματικότερη από το σύστημα που εφαρμόζεται σήμερα. Με το πλαφόν στην λιανική, το κόστος του ρεύματος μοιράζεται στους καταναλωτές, στο κράτος και στους παραγωγούς/προμηθευτές ενέργειας. Ενώ τώρα με το πλαφόν στην χονδρική το κόστος του ρεύματος μοιράζεται στους καταναλωτές και στο κράτος, χωρίς να συμμετέχουν οι ισχυροί, δηλαδή οι παραγωγοί/προμηθευτές ενέργειας. Δηλαδή δεν επιβαρύνονται οι παραγωγοί/προμηθευτές ενέργειας. Δεν θίγονται οι ισχυροί! Αν εφαρμοζόταν η πρόταση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, μέχρι τώρα θα είχαμε εξοικονομήσει περίπου 3-4 δις ευρώ!

Καλή Αυριανή!

Ο Γεώργιος Μουζόπουλος είναι Ιατρός - Ορθοπαιδικός Χειρουργός στο ΓΝ Λακωνίας – ΝΜ Σπάρτης, Υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΚΙΝ.ΑΛ στο Ν. Λακωνίας

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ