ΒΕΡΟΥΤΗΣ: "Ανάδειξη ποταμού Ευρώτα ! Ημέρα σταθμός σήμερα για τα τεκταινόμενα στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας"Ανάδειξη ποταμού Ευρώτα!Ημέρα σταθμός σήμερα για τα τεκταινόμενα στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, αφού υπογράφηκε η σύμβαση και ξεκίνησε η εκπόνηση της μελέτης για την ανάδειξη του ποταμού Ευρώτα
Ένα έργο, που εξαρχής είχαμε θέσει σε προτεραιότητα και περιλαμβάνει την υλοποίηση όλων των απαραίτητων υποδομών, για την περιβαλλοντική, τουριστική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και αθλητική αξιοποίηση της περιοχής μελέτης. Οι προτεινόμενες υποδομές θα είναι ήπιας μορφής και θα έχουν σαν σκοπό να συνδέσουν τον αστικό ιστό της Σπάρτης με τις αναπτυξιακές δυνατότητες και τις παραγωγικές λειτουργίες του τοπίου του ποταμού. Θέλουμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες, αλλά και στους κατοίκους της πόλης μας, έναν τόπο αναψυχής και πολιτισμού, αντάξιο της παγκόσμιας φήμης του Ευρώτα. Πιστεύουμε ότι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω της ανάπλασης της αναξιοποίητης δημόσιας έκτασης και η ενοποίησή της με τα παραευρώτεια μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους θα επιφέρει δυναμική ώθηση στην αναβάθμιση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος της Σπάρτης και κατ’ επέκταση ολόκληρης της Λακωνίας.
Αντικείμενο της υπό ανάθεση μελέτης με τίτλο «Μελέτη ανάδειξης τμήματος ποταμού Ευρώτα από παλαιά γέφυρα έως παραπόταμο Κνακίωνα» αποτελεί η εκπόνηση υδραυλικών, στατικών, τοπογραφικών, συγκοινωνιακών, αρχιτεκτονικών, περιβαλλοντικών, γεωτεχνικών-γεωλογικών, Η/Μ και φυτοτεχνικών μελετών, με σκοπό την αντιπλημμυρική προστασία της παραποτάμιας περιοχής του Ευρώτα, καθώς και την περιβαλλοντική και πολιτιστική αναβάθμιση τμήματος του ποταμού, από το σημείο γεφύρωσης της ΕΟ Σπάρτης-Τρίπολης έως το σημείο που ενώνεται με τον παραπόταμο Κνακίωνα (η περιοχή παρέμβασης θα έχει εκτιμημένο μήκος περί τα 3,5 χλμ. και έκταση περί τα 590 στρέμματα).
Ειδικότερα το φυσικό αντικείμενο της ανωτέρω μελέτης περιλαμβάνει:
- Οριοθέτηση του ποταμού σε όλο το μήκος της περιοχής μελέτης και όλα τα απαιτούμενα τεχνικά έργα διευθέτησης.
- Έλεγχο στατικής και αντισεισμικής επάρκειας, καθώς και αποκατάστασης της υφιστάμενης παλαιάς μεταλλικής γέφυρας εκτιμώμενου μήκους 135 περίπου μέτρων.
- Σχεδιασμό σε όλο σχεδόν το μήκος της περιοχής παρέμβασης, ενός παραποτάμιου δρόμου ήπιας κυκλοφορίας τύπου πεζόδρομου-ποδηλατοδρόμου. Ο νέος δρόμος, όπου αυτό είναι εφικτό, δεν θα διακόπτεται και θα συνδέεται με τμήματα του υφιστάμενου παραποτάμιου δρόμου, με το πλακόστρωτο μονοπάτι που διέρχεται δίπλα από τα παραευρώτεια μνημεία και με το υφιστάμενο δημοτικό οδικό δίκτυο. Οι δύο όχθες του ποταμού θα επικοινωνούν σε κατάλληλο σημείο με μια πεζογέφυρα.
- Σχεδιασμό αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων για χώρους στάσης, πληροφόρησης και τεκμηρίωσης σε περιοχές που βρίσκονται σε γειτνίαση με αρχαιολογικούς χώρους. Οι επεμβάσεις αυτές θα σχεδιάζονται με την συμβολή του συμβούλου αρχαιολόγου της ομάδας μελέτης και η έγκριση τους θα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας.
- Σχεδιασμό της πορείας ενοποίησης από τη θέση «Βαβύκα» όπου έχουν βρεθεί οι βάσεις της αρχαίας γέφυρας με την ενσωμάτωση κινήσεων–χρήσεων στην υφιστάμενη γέφυρα του ποταμού Ευρώτα, καθώς και διαμόρφωση κίνησης από το επίπεδο του Ευρώτα έως το επίπεδο της υφιστάμενης γέφυρας.
- Σχεδιασμό μιας σειράς από οικολογικές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις σε σημεία του παραποτάμιου δρόμου, κατά προτεραιότητα δημόσιας ιδιοκτησίας, όπως για παράδειγμα κατασκευής χώρων ανάπαυσης με προτεινόμενα στοιχεία αστικού εξοπλισμού, παρατηρητήρια πουλιών κλπ. Κύριο μέλημα των παρεμβάσεων αυτών είναι η φυσική αποκατάσταση των παρόχθιων περιοχών ώστε να αποδοθούν οι διευρυμένες περιοχές των όχθεων ως ένα ενεργό τμήμα του φυσικού τοπίου.
- Σχεδιασμό αναβάθμισης–αξιοποίησης των ήδη υπαρχόντων έργων (γηπέδων tennis, αντλιοστάσιο λυμάτων, εγκαταστάσεις Βιολογικού κλπ) με ήπιες–φιλικές παρεμβάσεις και την ένταξή τους στον γενικότερο σχεδιασμό της περιοχής μελέτης.
- Ηλεκτροφωτισμός, Καθαρισμοί και δενδροφυτεύσεις της περιοχής.
- Σχεδιασμό εργασιών διευθέτησης στα σημεία των τεχνικών έργων.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Ε. Νίκας μετά την υπογραφή των συμβάσεων ανακοίνωσε ότι, με την περαίωση της μελέτης, θα χρηματοδοτηθεί άμεσα το έργο τμηματικης αναβάθμισης του ποταμού Ευρώτα, που αποτελεί το ιστορικότερο ποτάμι της Ελλάδας και που μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για την Σπάρτη και ολόκληρη την Λακωνία.
Η μελέτη θα αποτελέσει το επόμενο χρονικό διάστημα, αντικείμενο διαβούλευσης με τους θεσμικούς και άλλους φορείς της πόλης μας, σε μια προσπάθεια οι προτάσεις ανάδειξης να είναι ευρείας αποδοχής και με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο.
Η μελέτη έχει τίτλο «ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟ ΚΝΑΚΙΩΝΑ», είναι προϋπολογισμού 699.784,45€ και μελετητές αναδείχθηκαν, μέσα από διεθνή διαγωνισμό, τα συμπράττοντα γραφεία ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΝΤΕΛΟΣ- ΑΝΘΗ ΤΣΙΤΣΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΕ.
#erga_lakonias #ypodomes_peloponnisoy #evrotas #sparti #sparta #lakonia #peloponnisos

Σχόλια

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΑΓΡΟΑΞΩΝ Γ.ΚΟΡΙΝΝΗΣ 2731036914

EVROTAS CLEAN 27310 21349

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

Greek Exports Directory

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ