Ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Κυκλική Οικονομία και Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) στα σχολεία του Δήμου Σπάρτης

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΙΩΑΝΝΗ ΡΑΛΛΗ


Ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Κυκλική Οικονομία και Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) στα σχολεία του Δήμου Σπάρτης.
Ο Δήμος Σπάρτης στο πλαίσιο των προσπαθειών του, για την ενίσχυση της ανακύκλωσης του Δήμου υλοποιεί το ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κυκλική Οικονομία και Μηδενικά Απόβλητα» σε όλα τα σχολεία του Δήμου Σπάρτης, σε συνεργασία με τον περιβαλλοντικό φορέα NoWaste21, που διαθέτει έγκριση για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας, και οι εκπαιδευτικές δράσεις του, έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.
Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια του επιτυχημένου έργου «Ολοκληρωμένες Δράσεις, για Κυκλική Οικονομία και Μηδενικά Απόβλητα», που υλοποιήθηκε σε 10 Δημοτικά σχολεία του Δήμου, το διάστημα 2020-2021,με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.
Σκοπός του έργου είναι η ενίσχυση της πρόληψης, της ανακύκλωσης, και της εκπαίδευσης μαθητών και πολιτών στον Δήμο Σπάρτης με παράλληλη υλοποίηση Διαλογής στην Πηγή 6 ρευμάτων ανακύκλωσης.
Τα αποτελέσματα του έργου ήταν εντυπωσιακά τόσο για τις συλλεχθείσες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών όσο και για την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής κουλτούρας της τοπικής μας κοινωνίας.
Το 2021, δημιουργήθηκαν 3 εγχειρίδια σχετικά με την Κυκλική Οικονομία και τα Μηδενικά Απόβλητα Κυκλικής Οικονομίας, για μαθητές, για νοικοκυριά και για επιχειρήσεις, και διανεμήθηκαν στις αντίστοιχες ομάδες στόχους. Εκπαιδεύτηκαν από την NoWaste21, 1.276 μαθητές και 144 εκπαιδευτικοί στα 10 συμμετέχοντα σχολεία, ενώ παράλληλα μέσω των υπολοίπων δράσεων ευαισθητοποίησης, ενημερώθηκαν για την κυκλική οικονομία, μεγάλος αριθμός πολιτών και επιχειρήσεων.
Επιπλέον, για το έτος 2021, από τα 10 δημοτικά σχολεία, συλλέχθηκαν συνολικά περίπου 9,5 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών, εκ των οποίων 6,72 τόνοι χαρτιού, 0,88τόνοι μπουκάλια ΡΕΤ, 1,62 τόνοι άλλα πλαστικά και μέταλλα (PMD), 0,21τόνοι απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), 60 κιλά οικιακές μπαταρίες και 48 κιλά τηγανέλαια, και οδηγήθηκαν για ανακύκλωση και αξιοποίηση προς όφελος του περιβάλλοντος, της υγείας και του τόπου μας. Επιπλέον, παρατηρήθηκε αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών το 2021 σε σχέση με το 2020, και όσον αφορά τα απόβλητα ηλεκτρικών συσκευών οι ποσότητες που συλλέχθηκαν διπλασιάσθηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
Ο Δήμος Σπάρτης συγχαίρει τα σχολεία, για αυτές τις προσπάθειές τους και τα παροτρύνει να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους.
Ο Δήμος μας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, ιδιαίτερα των μαθητών, το 2022 θα συνεχίσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κυκλική Οικονομία και Μηδενικά Απόβλητα» με παράλληλη διαλογή στην πηγή 6 ρευμάτων και μάλιστα θα το επεκτείνει σε όλα τα σχολεία της Σπάρτης.
Μάλιστα ο Δήμος, εναρμονίζεται με την απαίτηση της νομοθεσίας για διαλογή στην πηγή στις σχολικές μονάδες πολύ πριν την υποχρέωση του νόμου 4819/2021, που τίθεται για τον Σεπτέμβριο 2022.
Ο Δήμος Σπάρτης παραμένει πιστός στις δεσμεύσεις που είχε δώσει στην αρχή του προγράμματος, και επεκτείνει και υποστηρίζει θερμά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε όλες τις σχολικές βαθμίδες συμπεριλαμβάνοντας όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της περιοχής. Στο επόμενο διάστημα θα μοιραστεί ο νέος Οδηγός Κυκλικής Οικονομίας και Μηδενικών Αποβλήτων στους μαθητές των σχολείων ενώ μέσα στο Μάρτιο θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των μαθητών από τον περιβαλλοντικό φορέα NoWaste21, καθώς και η τοποθέτηση κάδων για χωριστή συλλογή 6 ρευμάτων. Τα αποτελέσματα συλλογής θα καταγράφονται με σκοπό την αξιολόγηση του προγράμματος και τη βελτίωση του.
Το έργο αποτελεί την αρχή από μία σειρά δράσεων, που θα εφαρμοστούν στον Δήμο στην προσπάθεια, για βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου και της μετάβασης σε μία Κυκλική Οικονομία.

Σχόλια

ΘΑΝΟΣ ΜΙΧΕΛΟΓΓΟΝΑΣ

LAKONES.gr

ΑΓΡΟΑΞΩΝ Γ.ΚΟΡΙΝΝΗΣ 2731036914

BANNER 1

EVROTAS CLEAN 27310 21349

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

SPARTALUXURY.gr

KOTRONAS FLOWER

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

AIVALI HOTEL

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

AGORA

Greek Exports Directory

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ: "έδιναν εμπιστευτικές πληροφορίες σε άλλες παρατάξεις για να τις καλοπιάσουν και κοίταζαν μόνο τον εαυτούλη τους!"

ΠΡΟΣΟΧΗ! Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Ζητείται Νοσηλευτικό προσωπικό από τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ιεράς Μητροπόλεώς Μάνης

ΛΑΚΩΝΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ: έπειτα από διαπληκτισμό 45χρονος πυροβόλησε 33χρονο

"ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΗΨΗ ΜΟΥ"

BUSINESS PIZZA

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ