Αραχωβίτης: “Με τις κατάλληλες πολιτικές και επιχειρηματικές επιλογές ανακόπτεται η τάση εγκατάλειψης του Ελληνικού Αμπελώνα”ΔΗΛΩΣΗ για τον Ελληνικό Αμπελώνα

Στ. Αραχωβίτης: “Με τις κατάλληλες πολιτικές και επιχειρηματικές επιλογές ανακόπτεται η τάση εγκατάλειψης του Ελληνικού Αμπελώνα”


Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε και δημοσιοποίησε η συνεταιριστική οργάνωση Αμπελοοινικών προϊόντων ΚΕΟΣΟΕ, από το έτος 2016-2017 παρουσιάζεται μια ασθενική αλλά σαφής τάση ανακοπής της εγκατάλειψης του Ελληνικού αμπελώνα. Μάλιστα, κατά τα έτη 2017-2018, 2018-2019 και 2019-2020 παρατηρείται πλέον ετήσια αύξηση των εκτάσεων από τα αντίστοιχα προηγούμενα έτη.

Κύριο ρόλο στη θετική αυτή τάση διαδραμάτισε η δυνατότητα που δόθηκε για τη διανομή νέων αδειών φύτευσης κατ' εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, ο τρόπος κατανομής τους και τα κριτήρια που ίσχυσαν. Η διανομή νέων δικαιωμάτων φύτευσης οινάμπελων (τόσο σε νεοεισερχόμενους, όσο και σε υφιστάμενους αμπελοκαλλιεργητές) που έγινε εκτιμώντας τις ιδιαιτερότητες της κάθε Περιφέρειας και λαμβάνοντας παράλληλη μέριμνα για τη διευκόλυνση των καλλιεργητών ώστε να αξιοποιήσουν τα δικαιώματά τους, λειτούργησε θετικά.

Παράλληλα, η δημιουργία ευνοϊκότερου περιβάλλοντος για εξαγωγές, η ποιοτική διαφοροποίηση (η ανάδειξη των διαφορετικών terroir του πολυποικιλιακού Ελληνικού αμπελώνα μέσω των προγραμμάτων προώθησης των αμπελοοινικών προϊόντων), η στήριξη των επενδύσεων και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων των οινοποιείων, είχαν θετικό αποτέλεσμα στις τιμές του σταφυλιού στον παραγωγό και στην ενθάρρυνσή του στην καλλιέργεια.

Τέλος, οι διέξοδοι σε άλλα προϊόντα παράλληλα με τον οίνο, αξιοποιώντας περισσότερες δυνατότητες του σταφυλιού, καθιστά πιο ελκυστική την καλλιέργεια της αμπέλου.

Παρόλο που η πανδημία προκάλεσε βαρύ πλήγμα στον τομέα του οίνου λόγω των περιορισμών στην εστίαση και τον τουρισμό, αποτέλεσμα που αποτυπώθηκε στα αποθέματα και τις τιμές, και παρά τα αποσπασματικά, άτολμα και ελλιπή κυβερνητικά μέτρα στήριξης του κλάδου, θεωρείται βέβαιο ότι, αν δεν στρεβλωθούν οι πολιτικές επιλογές που θεσπίστηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να φέρουν αυτό το αποτέλεσμα, η θετική πορεία δεν θα ανακοπεί.

Αποδεικνύεται λοιπόν στην πράξη ότι με τις κατάλληλες πολιτικές και επιχειρηματικές επιλογές, τη συνεργασία Πολιτείας - συνεταιριστικών οργανώσεων -ιδιωτικών επιχειρήσεων, είναι εφικτό να αναστραφεί η τάση εγκατάλειψης του Ελληνικού Αμπελώνα που, εκτός των άλλων, συνδράμει στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών με μειωμένη εξάρτηση και αυξημένη αυτάρκεια, ενσωματώνοντας την τοπική παραγωγή στην τοπική φιλοξενία/αγροτουρισμό.

Σχόλια

MONEMVASIA GROUP

LAKONES.gr

BANNER 2

NEOPTIC

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΕΙΣ

SPARTI VIEW

IL POSTO

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MOTOPLACE

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΕΚΤΑΚΤΟ - ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ: δύο 55χρονοι, ένας 48χρονος και ένας 24χρονος

Ο Μανιάτης Γιάννης Μπρατάκος νέος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού

ΕΚΤΑΚΤΟ - ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΟΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑΝΑ

ΕΚΤΑΚΤΟ - ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΒΙΑ ΓΥΘΕΙΟΥ

ΕΚΤΑΚΤΟ - ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ACTION BIKE

AIVALI HOTEL

ΒΟΡΒΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

SLEEP EXPERTS

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

KOTRONAS FLOWER

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

ESTHIQUE

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ