Tο ΔΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης διαμαρτύρεται για την εξαίρεσή του από τις χρηματοδοτήσεις του Δήμου



Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Με επιστολή προς την Αντιδήμαρχο Οικονομικών Θεμάτων και Ανάπτυξης του Δήμου Σπάρτης κ. Γεωργία Δεδεδήμου, την οποία κοινοποιεί προς τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα και προς τα Μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, το ΔΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης διαμαρτύρεται για την εξαίρεσή του από τις χρηματοδοτήσεις του Δήμου προς τους συλλογικούς φορείς και για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε καν απάντηση στα πολλαπλώς υποβληθέντα αιτήματα χρηματοδότησης εκ μέρους του Ινστιτούτου .
Τα μέλη του ΔΣ που υπογράφουν την επιστολή, εκφράζουν την βαθιά τους δυσαρέσκεια για το γεγονός της εξαίρεσης του Ινστιτούτου Σπάρτης από τις χρηματοδοτήσεις των συλλογικών φορέων , για την εξαίρεση ενός φορέα που αποδεδειγμένα έχει διακριθεί για την ποιοτική του δουλειά, για το πνεύμα συνεργασίας και για τις εξωστρεφείς δράσεις του.
Συγκεκριμένα η επιστολή έχει ως εξής:
«Αξιότιμη κ. Αντιδήμαρχε,
Με τις αποφάσεις 210,290,342,363/2020 της Οικονομικής Επιτροπής προχωρήσατε στην χρηματοδότηση συλλογικών φορέων του Δήμου μας , πράξη και απόφαση αναγκαία και ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που διέρχονται οι συλλογικοί φορείς του Δήμου μας.
Από τις αποφάσεις σας λείπει όμως η χρηματοδότηση φορέων , όπως το Ινστιτούτο Σπάρτης , παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα που υποβλήθηκαν προς το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού-Περιβάλλοντος (ΝΠΠΠ) του οποίου η Πρόεδρος κ. Ελένη Δαράκη είναι και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής προκειμένου να συνδυάζονται οι χρηματοδοτήσεις και να αναδεικνύεται έτσι μια ευρύτερη πολιτιστική πολιτική του Δήμου.
Πρέπει επίσης να σας επισημάνουμε ότι , ενώ οι συλλογικοί φορείς που χρηματοδοτήθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ενημερώθηκαν ώστε να καταθέσουν αίτημα και προς την Οικονομική Επιτροπή, το Ινστιτούτο Σπάρτης ουδόλως ενημερώθηκε και παρέμεινε η αλληλογραφία του με το ΝΠΠΠ, από το οποίο , όπως αντιλαμβανόμαστε, μετά τις πρόσφατες παραπάνω αποφάσεις σας, έχει αφαιρεθεί η αρμοδιότητα χρηματοδότησης , αφού ούτε καν έχει απαντήσει στα αιτήματά μας και ούτε καν έχει προβεί σε χρηματοδότηση δράσεων και συνδιοργανώσεων με το ΝΠΠΠ και κατ’ επέκταση με τον Δήμο Σπάρτης , όπως συνέβαινε παλαιότερα.
Στα πλαίσια των καλών σχέσεων και της συνεργασίας του φορέα μας με τον Δήμο Σπάρτης και εφ’ όσον εσείς επιβαρύνεστε με την αξιολόγηση των προτάσεων των συλλόγων προς χρηματοδότηση, θα σας παρακαλούσαμε να μας απαντήσετε τουλάχιστον γιατί οι προτάσεις μας απορρίφθηκαν την στιγμή που , όπως διαπιστώνουμε από το ύψος των χρηματοδοτήσεων, υπήρξε εκ μέρους σας πρόθεση υψηλών επιχορηγήσεων συλλόγων και σωματείων προκειμένου να ανταποκριθούν στο προτεινόμενο σχεδιασμό τους.
Επίσης από την κατανομή των επιχορηγήσεων διαπιστώνουμε και την διαμορφούμενη πολιτιστική πολιτική του Δήμου Σπάρτης , η οποία βέβαια, αν καταλαβαίνουμε καλά , επιδιώκει να ενισχύσει τον πολιτιστικό τουρισμό στον τόπο μας, να αναδείξει φορείς με εξωστρέφεια και να αποφύγει ψηφοθηρικές επιλογές.
Στα πλαίσια του παραπάνω σκεπτικού πιστεύουμε ότι επικράτησε η απόφαση εξαίρεσης του Ινστιτούτου Σπάρτης , λόγω προφανώς του γεγονότος ότι οι προτάσεις μας δεν ανταποκρίνονταν στις υψηλές προδιαγραφές που είχατε κατά νου προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι υπόλοιποι φορείς που προφανώς τις πληρούσαν.
Σας υπενθυμίζουμε ότι η προσπάθειά μας είναι αναμφισβήτητα να συμβάλουμε ώστε όλοι μαζί να ανοίξουμε τα σύνορα και να επιτύχουμε την ανάδειξη του ονόματος της Σπάρτης. Ως εκ τούτου αισθανόμαστε την υποχρέωση να σας υπενθυμίσουμε ότι οι προτάσεις μας , τις οποίες απορρίψατε τουλάχιστον στην πρώτη αυτή φάση των χρηματοδοτήσεων προς τους συλλογικούς φορείς, είναι:
1. Η σύνταξη διεπιστημονικού φακέλου για την ανακήρυξη της αρχαίας Σπάρτης ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
2. Ο σχεδιασμός του «Πολιτιστικού Μονοπατιού του Ταϋγέτου» με τη χρήση της καινοτόμου μεθόδου των δεικτών μνήμης.
3. Ο σχεδιασμός μουσειοσκευών για ΑΜΕΑ με θέμα τους Ήρωες της Σπάρτης διαχρονικά, από τον Λεωνίδα των Θερμοπυλών έως τους ήρωες του 1821.
4. Η χορηγία προς το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Οι Διεθνείς Σχέσεις στην Αρχαιότητα. Η περίπτωση της Σπάρτης», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 5-6 Ιουνίου 2021.
Η όλη προσπάθεια που καταβάλει ο συλλογικός μας φορέας θεωρούμε ότι αξίζει τουλάχιστον μία απάντηση από τον Δήμο Σπάρτης και από το ΝΠΠΠ , που αποτελούν ένα και τον αυτό φορέα για την χρηματοδότηση των συλλόγων .
Και με δεδομένο ότι εσείς μας ζητήσατε με επιστολή σας να υποβάλουμε προτάσεις και μας ζητήσατε εκ νέου την επικαιροποίηση των προτάσεων , θεωρούμε έντιμο και δίκαιο τουλάχιστον να μας απαντήσετε γιατί απορρίφθηκαν οι προτάσεις μας και ποιο είναι το πνεύμα και ο στόχος των προτάσεων που χρηματοδοτεί ο Δήμος Σπάρτης δια της Οικονομικής Επιτροπής.
Και για το μέλλον , για να είμαστε στο πλαίσιο του πνεύματος της αξιολόγησης των φορέων για το έργο τους προκειμένου να υλοποιηθεί η πολιτιστική πολιτική του Δήμου μας, θα επιθυμούσαμε να μάθουμε ποιες είναι οι δράσεις που προκρίνει ο Δήμος Σπάρτης για τον Πολιτισμό και ποιες είναι οι δράσεις που προτίθεται στο μέλλον να χρηματοδοτήσει.
Επίσης σας παρακαλούμε για την δίκαιη και αντικειμενική αντιμετώπιση των φορέων, να δημοσιεύσετε το περιεχόμενο των προτάσεων και των δράσεων των συλλογικών φορέων που χρηματοδοτήθηκαν από τις παραπάνω αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, έτσι ώστε να φανούν οι δράσεις και τα κριτήρια αξιολόγησης που θέσατε.
Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά ,Καλή και Δημιουργική Χρονιά!
Το ΔΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης
Αναστασία Κανελλοπούλου
Δημοσθένης Ματάλας
Σωτήρης Ροϊνός
Παναγιώτης Γεωργανές
Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου
Γεωργία Κοσμά
Θεόδωρος Καρούνος»


Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ